Цветанов обещава по-високи заплати в МВР

Вътрешният министър написа писмо до служителите си

Цветанов обещава по-високи заплати в МВР | StandartNews.com

София. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов подписа обръщение към служителите на МВР в навечерието на Коледа. "Доверието и очакванията на обществото за сигурност и спокойствие изискват от нас да продължим да работим заедно за изпълнение на основните задачи на министерството, както и за отстояване и подобряване на социално-икономическите права на служителите", се казва в писмото. В него той категорично заявява, че през последните години като вицепремиер и министър на вътрешните работи съвместно с политическото и професионалното ръководство на министерството, е работил и продължава да работи за подобряване на възнагражденията, материалното и социалното осигуряване на служителите. "Моята основна цел, както и тази на ръководството на министерството, е да защитим интересите на служителите, защото когато бъдете защитени вие - ще бъдат защитени и интересите  на държавата", пише още Цветанов.

В докмента се посочват резултатите от проведените през периода 2009-2012 година законодателни и структурно-организационни реформи. "Разбира се, сериозната законова защита на дейността на МВР като цяло изисква и съответни отговорности на служителите, включително и адекватно заплащане за положения труд. Като вицепремиер и министър на вътрешните работи, съвместно с ръководния екип на министерството, спазих декларираното пред вас обещание за запазване социалните нива на защита на служителите на МВР", се казва още в документа. Цветанов посочва, че тежката финансова криза е очевиден факт за всички български граждани. Това поражда искания за увеличаване на бюджетното финансиране и съкращаване на разходите.

"През последната година порционът на служителите веднъж бе увеличен със 100% (от 30 на 60 лева), а считано от 01.01.2013 г. се увеличава с още 100%, на 120 лева. Също така с 5% е увеличена добавката за работа в МВР, като по този начин се увеличи основното възнаграждение на служителите, работещи по трудово правоотношение", пише още в обръщението. Припомня се, че 01.01.2013 година ще се  изплаща допълнително възнаграждение на служителите, работещи по линия на експертно-криминалистическата дейност, в размери до 25%, 35% и 60% върху определената база, в зависимост от територията на населеното място, на която работят.

Министърът се спира и на наредба от лятото на 2012 година, която регламентира условията и реда за осигуряване на безплатна храна за служителите на МВР, работещи при специфични условия и рискове за живота и здравето. Тя касае и ободряващи напитки за служителите на МВР, които работят на смени. Дадена им е възможност и за получаване на безплатна храна срещу ваучери.

Акцент в обръщението е и приетата преди няколко дни нова наредба за условията и реда за постъпване на държавна служба в МВР. 8000 държавни служители се очаква да бъде присъдена по-високата степен на категория.

"Продължава доставянето и закупуването с европейски средства на техника и оборудване за защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации", посочва още министър Цветанов. Той се спира и на програмите за трансгранично сътрудничество с Румъния и Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай