Цветан Пъков остава в ареста, в колата пътувал и негов работник

Цветан Пъков остава в ареста, в колата пътувал и негов работник | StandartNews.com

Когато Цветан Пъков е прегазил 6-годишния Петьо, до него в колата е имало и друг човек, негов работник. Пъков е щял да избяга, ако случайни хора не са станали свидетели на зверството. Въпросният работник обаче е отказал да свидетелства и до момента не е разпитван.

Това е разказал бащата на малкия Петьо пред Блиц. По време на днешното заседанието, на което се гледа мярката на Пъков, се разбра още, че за 10 години като шофьор той е имал над 20 нарушения на пътя. Те обаче са се разминавали само с административни наказания. „10 от тези нарушения са бил за шофиране с висока скорост", каза апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.

Съдия Магдалина Иванова реши да остави за постоянно в ареста. Съдията прие, че обвиняемият няма опасност да се укрие, но има опасност да извърши други нарушения.

Съдия Иванова се мотивира със съдебното минало на Пъков, който е осъден за престъпление против собствеността и има две наказателни производства за извършени пътнотранспортни произшествия през 2006 и 2012 година. Те са прекратени, защото пострадалите са се отказали от делата. Справката от КАТ сочи, че Пъков 20 пъти е нарушавал правилата за движение.

Родителите на 6-годишния Петьо представиха в съда петиция, която е в защита на искането за справедлив процес. Те носеха на флашка текста на петицията, която е нотариално заверена. Съдът обаче отказа да я приеме, тъй като в случая се разглежда само мярката за неотклонение на шофьора.

Адвокатите на Пъков - Константин Симеонов и Славка Димитрова, настояха той да бъде пуснат от ареста с мотива, че стореното е било несъзнателно. Адвокатите на Пъков помолиха съдията да се абстрахира от силния обществен и медиен натиск, който предизвика случая.

Прокурорът обаче контрира, че общественият натиск е огромен и би следвало да бъде такъв, след като има такава трагедия с малко дете, а това пък не било и първото нарушение и престъпление на пътя от Пъков.

В момента текат подписки в Пловдив, София, Панагюрище, Варна, Враца, Благоевград, Дупница и други градове. Към момента вече има събрани над 20 000 подписа, а 11 000 са дали съпричастността си в социалните мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай