Цонко с книга за рок купоните в Каварна

Цонко с книга за рок купоните в Каварна | StandartNews.com

"Кметълски истории" разказва за най-зрелищната рок сцена

Цонко Цонев, прочут като Кметъла на Каварна, най-сетне събра най-интересните истории и спомени от бурното си рокаджийско битие. В книгата "Кметълски истории" (издателство "Ентусиаст") заклетият фен на бунтарския жанр среща публиката с някои от високите образци на тежката музика - динозаври както от чуждата, така и българската рок сцена. Сред героите на мемоарите на Цонко са Джон Лоутън, Кен Хенсли, Рони Джеймс Дио и много други световни любимци.

Илюстрациите в зрелищното томче са дело на художника на "Стандарт" Илиян Савков. А сред най-близките приятели и съмишленици на Цонко бе покойният Димитър Генчев, който години наред бе наш колега. Генчев си отиде от този свят след катастрофа и пожела прахът му да бъде разпръснат над скалите на Каварна. Топ журналистът бе един от бардовете на рок обществото - интервюираше всяка знаменитост с талант и опит. Ето кратък откъс от книгата на Цонко.

ЗА ДЖУЛАЯ

Роден край морето, Джулая е вдъхновен от песента July Morning, написана от Кен Хенсли и "Юрая Хийп". Без аналог по света, тази чисто българска приумица се превърна в магичен празник, който "катунарите" честват близо 40 години. Това е денят на Свободния дух. Както разбрахте, сега ще ви разкажа за Джулая и неговия емблематичен дом.

Камен бряг е диво и приказно място, но също и селце, в което живеят 80 човека. И преди, покрай вечното огънче, захранвано от недрата на Камен бряг, идваха хипари с китари. Докато в един момент, без никаква организация и водени единствено от себе си, броят на желаещите започна стремглаво да нараства. Хората, дошли тук да почетат първия слънчев изгрев на месец юли, уважават както душата си, така и природата, и независимо от това, че новата управа на Каварна си позволи да ги нарече катун, те не оставят боклуци след себе си.

Когато станах кмет, си поставих за цел да направя красотата на Камен бряг достъпна за колкото се може повече хора и да превърна този новороден празник в истинска атракция. Споделих идеята си пред наш общ приятел - мой и на Б.Т.Р., който живее в Лондон. Той се свързал с Джон Лоутън и му казал, че в България има интерес от негово изпълнение с българска група. Джон също веднага проявил интерес и нямал нужда от допълнително убеждаване.

За първи път световна звезда щеше да пее в Каварна и през август 2004 г. обявихме, че в България ще дойде бивш вокалист на "Юрая Хийп". На летище "Варна" посрещнахме Джон и съпругата му Ирис. Тогава Б.Т.Р. снимаха клип на песента си "Кръговрат" и в него запечатаха стъпването на Лоутън на българска земя.

След общата им репетиция в читалището, във вечерта на концерта - излъчен по телевизия ММ,

техните изпълнения отприщиха енергията на 4000 човека

и морската част на Каварна буквално изригна. Дойдоха Стефан Софиянски и Александър Божков - страхотен рокаджия, лека му пръст, както и много хора, пристигнали специално заради Джон Лоутън.

На лондонския концерт от турнето на Б.Т.Р. през 2006-а Джон, придружен от дъщеря си, дойде в залата да изпее няколко парчета. Тъй като господин Лоутън отлично познаваше репутацията на Киро - китарист на Б.Т.Р., застрашително му размаха пръст: "Точно пък теб няма да запозная с дъщеря ми!" Запозна го, естествено, просто отношенията между тях вече позволяваха хумор и приятелски закачки.

Казахме на Джон, че тук празнуваме първото юлско утро с Б.Т.Р. До момента той нямаше представа, че песента е повод за такова всенародно замисляне и усещане за свобода. Първоначално шокиран от новината, че трябва да пее в пет и половина сутринта, но вече обладан и завихрен от трептящия емоционален заряд във въздуха, дълбоко развълнуван, Джон се изправи пред изгрева и сътвори нещо уникално.

В същата 2007-а Джулая съвпадна със завършването на рокфеста. Тогава огромната фенска маса се изля в Каварна и на стадион "Калиакра" се получи страховит купон.

Посрещането на Джулая с Лоутън и Б.Т.Р. пожъна такъв успех, че пред тях изобщо не стоеше въпросът кой къде ще бъде и какво ще прави на следващия 1 юли.

С всяка следваща година в Камен бряг се стичаха все повече и повече хора - с каравани, микробуси и палатки, докато около юлските утрини населението скочи до десет хиляди. И това продължи 11 лета поред.

През 2008-а се обадихме и на автора на July Morning - Кен Хенсли. Всеизвестен факт е, че Лоутън и Хенсли не се обичат особено, въпреки това Кен дойде. Изпълнихме неговото изрично изискване и за концерта му осигурихме "Хамонд орган", един от малкото в България. Така в Каварна се събраха двама от "Юрая Хийп", а Б.Т.Р. затвориха кръга. Едновременно притихнала и екзалтирана, публиката се потопи в този свещен момент.

В един от разговорите ни стана ясно, че по едно и също време двамата с Ковърдейл са били поканени за вокалисти на "Дийп Пърпъл". След набързо взетото решение от групата, очевидно не в негова полза, Джон създал своя банда: "Луцифър Френдс", която отново възстанови и подготвя за европейска обиколка. Важното всъщност е, че в конкуренция с басиста на "Кис" Пол Стенли, Джон е спечелил съдбовната битка в живота си,

грабвайки не само сърцето, но и ръката на Ирис от Хамбург

При първия си едноседмичен престой в България, на тръгване, Джон даде персонални препоръки, като започна с Наско Пенев: "Наскоу, внимавай с карането! Можеш по-добре". Последва инструкцията към Киро: "Кироу, недей да пиеш толкова много!" Накрая стигна и до мен: "Цонкоу, пожелавам на всеки град в България да си има по един Цонкоу!" И си тръгна.
След години Джон си купи апартамент в морската част на града и прекарва част от лятото тук, в Каварна.

Голям негов фен е сегашният политик Валери Симеонов и телевизия СКАТ все още излъчва концертите от Камен бряг. Сближиха се и Джон с въодушевление прие поканата на Валери в документална телевизионна поредица лично да разказва за някои български общини. Световно име в рока да представя богатствата на България?!! И то не в едно-две изречения! Невиждано и нечувано, но самата истина.

Всеки е свободен в избора на мечти и приятели. Аз винаги съм бил с Джон и Б.Т.Р., и избирам да остана с тях. Вярвам, че ще се справим и ни предстоят още хубави празници заедно.

Изпял паметни хипарски хитове на много места из страната, Лоутън отпуши позадремалия рокаджийски дух на българина, с което заслужи дълбокото уважение и обичта на всички нас. Благодарение на неговото огромно сърце и Б.Т.Р., разбира се, посрещането на първото юлско утро на Камен бряг от спонтанна сбирка на хора с общи житейски ценности, придоби смисъла на най-тачения ритуал за вярващите в могъщата сила на свободния дух.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай