ЦИК регистрира партии и коалиции от 25 август

ЦИК регистрира партии и коалиции от 25 август | StandartNews.com

"От 25 август Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрацията на партии и коалиции за местните избори". Това съобщи пред "Фокус" говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

„Датата на започване на приемането на документите ще бъде - 25 август от 9.00 часа през всички дни до 17.00 часа. Последният ден за регистрация, който е на 9 септември, ще бъде удължен до 18.00 часа", обясни той.

Третото решение, с което е приключило заседанието, е по отношение на консултациите за формирането на общинските избирателни комисии.

„Уточнихме какво ще е разпределението в рамките на комисиите между парламентарно представените партии и коалиции, в какъв членен състав ще бъдат в зависимост от броя на секциите, които всяка една общинска избирателна комисия има в нейния район. Това решение е необходимо, за да може консултациите пред кметовете да бъдат проведени и да бъдат назначени в срок", уточни той.

И посочи, че за да може един избирател да упражни правото си на глас в изборите за общински съветници и кметове, задължително трябва да отговаря на условието за уседналост.

„Ние проверка за адресната регистрация не правим. Избирателните списъци се съставят от общинските администрации и от териториалните звена на ГД „ГРАО". ЦИК няма отношение по формирането на избирателните списъци. Те се съставят от общинските администрации и автоматизирано се отпечатват от ГД „ГРАО", добави още говорителят на ЦИК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай