Неделя,

Цацаров: Росен Плевнелиев не е обект на разследване

От: Администратор -
1712
Цацаров: Росен Плевнелиев не е обект на разследване
A
A
A

София. "Росен Плевнелиев не е обект на разследване. Той не е разпитван в качеството на свидетел", обяви главният прокурор Сотир Цацаров. По повод обвинителния акт срещу бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, станал известен като "казусът с тефтерчето". 

"Ако трябва да отговоря на призива да кажем, че българският президент не е в конфликт на интереси, аз казвам – прокуратурата не е органът, който установява конфликт на интереси. В никакъв случай по делото няма каквито и да е факти, дори елементарни догадки за това, че Плевнелиев е упражнявал някакво влияние или е участвал в цялата тази процедура", категоричен бе главният прокурор.

„Прокуратурата върши работата си по закон, т.е. наблюдаващият прокурор е преценил, че такива са фактите и това са най-безспорните факти, на базата на които той може да конструира юридически обвинения. А юридическата конструкция на обвинението е такава, каквато е визирана в обвинителния акт. Аз стоя зад всеки прокурор, който си върши съвестно работата, независимо дали работи по делото на Филип Златанов или по което и да е друго дело. Категорично стоя зад него", заяви още Сотир Цацаров.

„Направен бе призив за публично огласяване на всичко, на цялото съдържание на въпросното тефтерче. Едва ли някой би си помислил, че ние бихме могли да отидем на съд и да представим на съда страници например 7, 10, 24 и да не представим цялото веществено доказателство. Формата на публичност, с която работи прокуратурата, се нарича обвинителен акт. И при положение, че по делото няма нито един класифициран материал, е ясно, че това, което ще се развие в съдебната зала, ще бъде достояние на медиите", увери журналистите главният прокурор.

Цацаров коментира и темата за подслушването и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Той съобщи, че в близките дни ще влезе в съда и третият обвинителен акт срещу Цветанов. "Никъде, нито в Закона за СРС, нито в НПК няма преходна и заключителна разпоредба, която да гласи следното: Този закон не се прилага спрямо лицето Цветан Генчев Цветанов. Каквото за него, това и за другите", отсече Цацаров.

Главният прокурор подчерта, че ако СРС-та са били прилагани, те са били прилагани стриктно в съответствие със закона. Той каза, че ще провери, но изтъкна, че има три висящи дела, по които ако са прилагани СРС-та, поне за едно, най-вероятно такива предпоставки съществуват.

Преди дни адвокатът на бившия вътрешен министър Менко Менков каза, че Цветанов е бил подслушван. Главният прокурор посочи, че няма да коментира персонално никого, защото "не ми е работа да коментирам защитници на обвиняеми, особено на обвиняеми с три висящи дела".

"И от тук насетне нека задам и аз въпроса: А каква е пречката да бъдат прилагани СРС-та спрямо лицето Цветан Генчев Цветанов? Каква е пречката да бъдат прилагани СРС-та спрямо лице с 3 висящи дела, при положение че прокуратурата разполага със съдебно разрешение, при положение че те са приложени съвсем законосъобразно", попита Цацаров.

Той посочи, че прокуратурата не се интересува от политическата деятелност и изтъкна, че дали трябва или не трябва да се искат СРС-та по едно дело преценява отново наблюдаващият прокурор с оглед тактиката по разследването. "Ако се налага да бъдат контролирани контакти със свидетели или други бъдещи обвиняеми – естествено, че ще бъдат използвани СРС", смята Цацаров.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички