Трайков: Белене е огромна корупционна схема

Трайков: Белене е огромна корупционна схема | StandartNews.com

София. "Аргументите, с които се говори за нов икономически анализ за проекта "Белене", са смехотворни", коментира пред Дарик бившият икономически и енергиен министър Трайчо Трайков. Според него всяко изказване за това колко полезна е "Белене" за България ще попречи на държавата ни в Арбитражния съд по иска на "Атомстройекспорт" срещу НЕК.

"Мисля, че на всички стана ясно колко несъстоятелен е този проект. Единственото, което могат да постигнат такива разговори, е да се навреди на интересите на България в арбитража и да се насочи обществена и експертна енергия в абсолютно грешна посока", коментира Трайков.

"Но като се абстрахираме от темата с арбитража - най-важното е, че при положение че толкова стана ясно, че този проект представлява малко повече от огромна корупционна машина, че това означава взимане на погрешно решение за десетилетия напред; въпреки че е ясно, че който и да построи тази централа, държава или частник, държавата неминуемо трябва да поеме рискове за всичко, което може да се случи в бъдеще и да даде милиарди за инфраструктура и за хранилища за съхраняване на гориво; въпреки че всички тези неща станаха ясни, те продължават да се гъделичкат на тази тема", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай