Трагедия отмени уникален празник в Илинденци

Трагедия отмени уникален празник в Илинденци | StandartNews.com

Илинденци. Загубата на три живота почерни село Илинденци. Невижданата драма хвърли в потрес всички жители на селището. Навръх Трифон Зарезан в Злинска река се удавиха 46-г. Илия Гайдов и 9-годишният му син Георги, а Димитрина Г., която е родственица на удавилия се мъж, загина в катастрофа на главен път Е-79. Заради трагедията няма да се проведе уникалният празник на боговете на виното, който е винаги в първата събота на февруари. На 7 февруари обаче няма да има нито тържество, нито веселба.

„Веднага взех това решение. Всички хора са на моето мнение. На никой не му е до празник. Провеждаме го вече 22 години поред, но тази година няма да има празник. Селото е в траур, цялата община скърби за нелепо загиналите – за Илия, за Димитрина, за малкия Георги. Събраните средства за организацията на това събитие ще дадем на семействата им, за да ги подпомогнем в този най-труден за тях момент", каза кметът на община Струмяни Емил Илиев.

„И аз съм категоричен, че празник не бива да има. Добре е, че имам разбирането и на местните хора, и на общинското ръководство. Не сме на себе си след тази огромна драма. ще подкрепим близките на починалите с каквото можем", сподели управникът на Илинденци Бойко Ибришимов (на снимката).

В първата събота на февруари селото трябваше да посрещне под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският Сабазий, гръцкият Дионис, римският Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита. В ролите им се превъплъщават местни хора. С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутото бяла вино „керацуда" от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. Свитата на боговете е придружена от шумни вакханки, всички изпълняват ритуала „Розалии", съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата му са виното и огънят и тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвеща плодородна година за винопроизводителите. Божествата коронясват „Цар на лозята" и зарязват лозовите масиви.

Заради трагедията вторник е обявен за Ден на траур в община Струмяни в знак на съпричастност към скръбта на семействата. Загиналата в катастрофа в Кресненското дефиле Димитрина Гайдова е съпруга на втори братовчед на удавилия се Илия. ПТП-то е станало час по-рано, към 15,40 часа, на входа на дефилето откъм Симитли. 37-годишната жена от Сандански е издъхнала на място. На ляв завой 28-г. водач загубил контрол над автомобила. Колата се преобърнала няколко пъти през таван, при което Димитрина е починала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай