Тотев: Пловдив се приравнява с Атина и Марсилия

Тотев: Пловдив се приравнява с Атина и Марсилия | StandartNews.com

Пловдив. Спечелването на домакинството за Европейска столица на културата през 2019 г. ще приравни Пловдив до градове като Марсилия и Атина, които са всепризнати културни центрове на Стария континент. Това коментира кметът Иван Тотев дни след обявяването на града за победител в надпреварата.

Още тази седмица общинският съвет ще избере проекта за преустройство на центъра, а след това процедурите преди първа копка ще отнемат година до година и половина, добави той, но посочи, че това няма да има нищо общо с местните избори догодина.

Международното жури класира на първо място проекта на архитекти от Португалия, на второ – от Италия, на трето – от Германия.

По думите му идеите могат да бъдат обединени. Португалците предлагат да се изкопае целия площад, за да може Пловдив да има реставриран Римски форум или тъй наречен Музей на Филиполис на открито. Италианците предлагат на съществуващите разкопки хората да вървят по пасарелка.

От проекта зависи каква ще бъде цената на новия площад. Парите могат да дойдат от три източника – Оперативна програма „Региони в растеж", Републикански бюджет, както и от общински.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай