Топла зима срещу 90 лева на месец

Топла зима срещу 90 лева на месец | StandartNews.com

Добрата изолация сваля сметките с 30-40%
Парното гарантира най-голям комфорт в жилището през студените дни

Топлината през зимата у дома може да ни струва и около 90 лева на месец. Звучи невероятно за много българи, но е факт. И то не само за най-малките жилища. Въпреки поскъпването на тока с близо 10% от 1 октомври, при добре направени изчисления и наличие на модерни уреди отоплението с ток може да ви излезе евтино. Особено ако разполагате със съвременни климатици от клас А или по-висок, които харчат много малко електричество. Ако разчитате на тях, месечната ви сметка за отопление дори и през по-студените месеци едва ли ще надхвърли 90 лв. Сумата е валидна за средностатистически двустаен апартамент от 65 кв. метра, който се топли с два климатика. От съществено значение е и в кое време на денонощието ще работи климатикът. Ако го ползвате предимно на нощна тарифа, със сигурност ще сте много по-доволни от сметката си. Но ако електромерът се върти на дневна тарифа, фактурата за тока ще бъде за над 100 лв. само за отоплението. По-скъпо ще бъде отоплението с другите алтернативни електрически уреди. Малко по-висока сметка спрямо климатиците ще ви натрупат електрическите конвектори. Още по-големи разходи за електроенергия правят печките, а най-скъпо излиза отоплението с т.нар. духалки. Те са енергийно най-неефективни и съответно трупат най-високи сметки. Но ако се използват само за една стая, трудно ще изразходват ток за повече от 60-70 лв. на месец. При отопление на всяка стая с духалка обаче сметката скача от 2 до 3 пъти.

Приблизително около 90-100 лв. ще се движи и месечната ви сметка за топло, ако използвате черни въглища и жилището ви е пригодено за подобен тип отопление. Цената им е сравнително висока, но те са най-калорични и отдават най-много топлина при изгарянето си. Доброто в случая е, че този вид гориво може да се използва не само ако имате печка, а и в случай, че живеете в къща с локално парно или камина. Условието е отоплителните уреди да са достатъчно здрави, за да издържат на по-високата температура, която излъчват черните въглища. Малко по-скъпо излиза огревът с дърва. При сегашните цени, които тръгват от около 60 лв. на кубик, отоплението на дома от 65 квадрата ще излиза между 80 и 100 лв. на месец. Трябва да се има предвид обаче, че цените на дървата са по-трудно предвидими, тъй като скачат рязко при по-голямо търсене. Доказателство за това е ситуацията от преди две зими, когато големите студове, невиждани отдавна у нас, докараха истински бум на цените на дървата. Ако за топлината у дома разчитате на брикети, отново може да се вместите до 100 лв. на месец. Малко по-висока би трябвало да бъде месечната сметка, ако жилището е от все още малкото газифицирани у нас. При разумно потребление и добри условия в сградата сметката за месец не би трябвало да надхвърля 105-110 лв. До сериозна корекция нагоре може да се стигне, ако обитавате нов и все още ненаселен напълно блок, в съседните апартаменти няма обитатели и единствено вашето жилище се отоплява. В такъв случай топлинните загуби ще са много големи и сметката може да набъбне сериозно. Но това с пълна сила важи за всички типове отопление, които можете да използвате. От друга страна обаче хубавото при газовите котли, които са най-разпространеният вариант в газифицираните жилища, е, че те попадат в списъка на европейската Програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома, от която могат да се получат обратно 20% от вложените пари в изграждане на такава система. Засега у нас обаче домовете, присъединени или имащи възможност да се присъединят към газоразпределителната мрежа, са едва около 5-7% и много малко хора могат да се възползват от предимствата на природния газ пред парното.

Най-скъпо би излязло тази зима отоплението на старо панелно жилище без топлоизолация и нова дограма. Топлината в този случай, ако не се пести и се отопляват всички стаи в апартамента, би струвала от 120 до 250 лв. на месец. Ако обаче собственикът на жилището е инвестирал в изолация и дограма през последните години, то разходът за отопление ще бъде с 30-40% по-малък. По-ниски сметки за парно ще имат и обитателите на новопостроените блокове. Те "фабрично" са с добра топлоизолация и висок клас дограма, заради което загубите на топлоенергия са минимални, а съответно и сметката е по-ниска. Освен това при тях се използва т.нар. хоризонтална система на топлоснабдяване, при която всеки апартамент разполага със собствен топломер. В тези случаи парното на месец трудно ще надхвърли 90-100 лв.

Независимо от типа и възрастта на жилището обаче зимата в сградите с централно топлоснабдяване е най-уютна. Просто защото при тях всички стени се загряват и това осигурява комфорт в целия апартамент. Докато при отоплението с електроуреди например в стаята е топло, но излезете ли в коридора, където няма отоплителен уред, там вече е студено.

Евтините уреди излизат скъпо

Както при почти всичко, и при отоплителните уреди максимата "евтиното излиза скъпо" е валидна на 100%. Затова, ако се нанасяте в ново жилище или ще карате първа зима в такова, трябва много добре да си направите сметките с какви уреди ще ви е най-изгодно да се отоплявате. Най-евтините уреди на пазара са т.нар. духалки. Те може да се намерят и за под 20 лв. Предвид наближаващата зима по магазините вече има промоции, които смъкват цените на някои уреди и до 16-17 лв. Трябва да се има предвид обаче, че духалките харчат много ток и съответно в края на зимата ще се дали стотици левове за ток за всяка една от тях. Малко по-скъпи са конвекторите. Средно цените им в момента вървят между 35 лв. и 60 лв. в зависимост от мощността и екстрите. Те също не са от най-енергоефективните, но със сигурност ще ползват по-малко ток от духалките и съответно ще плащате по-малки сметки. Приблизително в същите граници като цени и ефективност са и повечето електрически печки. Срещу сума между 50 лв. до 150 лв. може да се купи и приличен електрически радиатор. Ако става въпрос за отопление на по-голямо помещение, това е добър избор, а и консумацията на ток няма да е огромна. Най-изгодният вариант от гледна точка на сметката е модерен инверторен климатик. Те са най-енергоефективните уреди, но и първоначалната инвестиция е в пъти над тази за останалите електрически отоплители. Тук трябва да се изходи от това каква е кубатурата на помещението, което ще се топли и спрямо това да се избере точният климатик. Той не трябва да е много по-мощен от необходимото, но и да не е за по-малко помещение. И в двата случая уредът ще харчи повече ток и в крайна сметка покупката няма да бъде изгодна. В зависимост от мощността си в момента добрите климатици вървят между 600 лв. и над 1500 лв. За сметка на това обаче при правилен избор инвестицията ще се избие от по-ниските фактури за ток. Друг важен фактор, ако заложите на климатик, е каква е най-ниската температура, при която може да работи. Обикновено тя е -15 градуса. Някои по-евтини модели спират да работят и при -10 градуса. Подобни температури у нас не са рядкост, затова трябва да се внимава да не се купи уред, който през голяма част от зимата ще е неизползваем. Но пък има и климатици, за които и -20 градуса не са проблем. Естествено те струват малко повече, но инвестицията си заслужава. Винаги обаче имайте едно наум, че у нас, макар и много рядко, температурите падат под този праг и е добре да имате и електрическа печка, ако климатикът спре да работи за някое и друго денонощие.

Камина и за панелния дом

На българския пазар може да се намерят печки и камини на твърдо гориво за всеки вкус, нужда и джоб. Цените варират в зависимост от изпълнението и глезотиите от 200 лв. до над 6000 лв. за уредите с екстравагантен дизайн и допълнителни екстри. По магазините има широк избор от варианти - от такива за апартаменти до баровски къщи и вили. По-скромните клиенти, които пестят пари с камината, могат спокойно да заложат на евтини варианти от по 200-300 лв. Единственото условие е да поставите камината в средата на апартамента. Ако той е малък, няма нужда от водни ризи, с които да отоплявате повече стаи. При по-голямо жилище обаче трябва да инвестирате средства в изграждане на цялостна система. Естествено това гълта и повече пари. Разходът зависи от квадратурата, общия отопляем обем на жилището, както и на всяка стая поотделно. С необходимите познания можете да се справите и сами. Необходимо е само да си купите тръби и радиатори за всички стаи. В същото време ще се наложи да си купите и камина с по-голяма мощност, която съответно ще ви излезе поне 400-500 лв. В интернет могат да се намерят калкулатори, които лесно изчисляват какъв уред ви е необходим за жилището и какво точно ще трябва да изградите допълнително. Повечето от по-старите панелки у нас имат комини. Те спокойно може да се използват по предназначение - димоотвод на камината. В същото време са изключително подходящи и за вграждане на камина в тях, като по този начин едновременно ще постигнете доста по-изискан дизайн на стаята, а и ще спестите място. Изключително важно условие обаче е да предупредите за подобна модификация съседите си под вас и да получите писменото им съгласие. Причината е, че с вграждането на камина в комина на панелката реално той вече се запушва и става неизползваем за хората, живеещи на по-долните от вас етажи.

На пазара има и фирми, които могат да изготвят индивидуални проекти. В такъв случай обаче трябва да предвидите и пари за проект, което ще бръкне още по-дълбоко в семейната хазна. Общият разход може да надскочи и 5-6 хил. лв., което е солено за домакинства с ниски доходи. За сметка на това обаче всичко ще стои на мястото си и изобщо няма да си личи, че инсталацията не е била заложена в чертежите още преди строителството на дома ви.

Може да изберете газ или биогориво

Освен с дърва съвременните камини работят и по алтернативни начини. Има такива на газ, на ток, а от известно време насам и с биогориво. И докато електрическите приличат по-скоро на радиатори, тези на синьо гориво почти напълно наподобяват класиките, но имат и едно сериозно предимство - не замърсяват околната среда, а и при тях нищо не пуши. Газовите камини работят както с природен газ, така и с пропан-бутан. Ако изберете първия тип, ще е необходимо жилището ви да е газифицирано. При пропан-бутана обаче няма никакви пречки. Ще ви трябва само бутилка. Тя пък е единственият минус спрямо камините на природен газ, тъй като трябва да й търсите място. Друго предимство на газовите камини е, че някои от тях нямат нужда от комин и така нищо не ограничава поставянето им във всяко едно кътче на апартамента или къщата. Положението е същото и при камините, работещи на биогориво. Въпреки че са най-модерната разработка, инвестицията за закупуването им не е много голяма. Монтажът също не е сложен и дори е по-лесен от този на класическите камини. На пазара се предлагат мобилни биокамини, които нямат нужда от вграждане и могат да бъдат премествани в различни стаи във всеки един момент. Другото им предимство е, че се разпалват моментално и затоплят помещението за минути. Това се постига благодарение на използваното гориво - биоетанол. От една страна, той се разпалва за секунди, а в същото време цялата топлина, отдавана при горенето, остава в помещението. За разлика от класическите камини, при които до 60% от топлината излиза през комина. Причината е, че при изгарянето си биоетанолът не генерира сажди, пепел, дим и вредни за природата или човека вещества. Така биокамините нямат нужда и от комин, а цялата отдавана топлина остава в стаята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай