Тази нощ наблюдаваме "двойната планета"

Такъв грандиозен съвпад не се е случвал от близо 800 години

Тази нощ наблюдаваме "двойната планета" | StandartNews.com

Тази вечер (21 декември) намерете безпрепятствен изглед към югозападния хоризонт, за да хванете ярката „звезда“, която всъщност представлява две планети.

Днес Юпитер и Сатурн ще бъдат толкова близки, че изглежда ще образуват „двойна планета“. Такъв грандиозен съвпад не се е случвал от близо 800 години.

Въпреки че двете най-големи планети остават на разстояние стотици милиони мили в космоса, те ще изглеждат плътно прилепнали в небето тази вечер. При голямо увеличение обаче Юпитер и Сатурн могат да се появят като отделни обекти. Наблюдателите с бинокли или телескопи могат да видят планетите и някои от техните луни в едно и също зрително поле.

Днес е важен небесен ден и по друга причина: това е слънцестоене, отбелязващо официалното начало на зимата в Северното полукълбо и началото на лятото в Южното полукълбо. Фактът, че това събитие се случва по време на зимното слънцестоене, е чиста случайност.

Когато орбитите им се изравнят на всеки 20 години, планетите Юпитер и Сатурн се доближават изключително много една до друга. Юпитер обикаля около Слънцето на всеки 12 години, докато на Сатурн му отнема 30 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай