Тайната рецепта на Тато за имунитет, която му дал лечителят Димков

Тодор Живков винаги е бил педантичен по отношение на здравето си

Тайната рецепта на Тато за имунитет, която му дал лечителят Димков | StandartNews.com

Тодор Живков винаги е бил педантичен по отношение на здравето си и през целия си живот се е допитвал до различни лечители за силите на целебните растения, които виреят у нас. Една от рецептите, дадени му лично от големия Петър Димков, е за парни бани с борови връхчета. Тях бившият Първи практикувал през студения сезон, за да прогонва вирусите. Те възстановяват силите на организма и укрепват имунитета, пише "Ретро".

Белият бор е най-разпространеният иглолистен вид у нас. Боровите връхчета, намиращи се по върховете на клоните му, се събират напролет преди разпукването им и се сушат на сянка. Продават се и готови в билковите аптеки. Използват се за пречистване на белите дробове, при възпаление на горните дихателни пътища, при хроничен бронхит и бронхиална астма, заболяване на пикочните пътища, пясък и камъни в бъбреците, възпаление на жлъчния мехур, за бани при ревматизъм, ишиас, хемороиди.

Белият бор е вечнозелено смолисто дърво с право стъбло, достигащо над 40 м височина. Кората му е червено-кафява, а листата са игловидни и опадат след 2-3 години. България има гори с бял бор в почти всички планини между 1000 и 2000 м надморска височина. По-често заема склонове със слънчево изложение – южни, югозападни и западни. Боровите връхчета се берат от февруари до април. Пролетните пъпки се отрязват с малка част от стъблото (не повече от 3 мм), но без иглите.

Брането става в ранна пролет (февруари – април), когато пъпките вече са започнали развитието си, но още не са се разпукали. Боровите връхчета се сушат в проветриво помещение 3-4 седмици. Не трябва да съхнат на слънце, защото етеричното масло на смолата ще се намали или съвсем ще изчезне. Тогава лечебните свойства се губят. Изсушените пъпки са червеникавокафяви. Миризмата е приятна, а вкусът – горчив. Пъпките съдържат 0,4% етерично масло, витамин В, витамин С, витамин К, каротин (провитамин А), дъбилни вещества, минерални соли, смолисти вещества и други.

Рецептата, която Димков предписва на Тодор Живков: 20 г връхчета се поставят в 250 мл вряща вода. Изпаренията се вдишват между 10 и 15 минути. За вътрешна употреба се приготвя отвара от 100 грама борови връхчета в 2,5 литра вода. Вари се, докато остане 500 мл. Отварата се прецежда и още докато е гореща, се добавят 250 г небет шекер, а като изстине – 250 г мед. Взема се по една кафена чашка 3 пъти на ден. Може да се прибавят и 10 г канела и 5 г карамфил за по-добър вкус.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Бонго Бонго
преди 4 месеца

Влезте в уебсайта стари книги. Вижте :"ПРИРОДНА АПТЕКА" . Корицата е твърда и има красива картинка като чаша и растения. Купете си я. Всяко семейство трябва да я има.

Откажи
иво сиво
преди 4 месеца

само онлайн ли може да се закупи ?

Откажи