Търсят за 60 дни тайни на 2000 години

Търсят за 60 дни тайни на 2000 години | StandartNews.com

Археолози 60 дни ще търсят пазени 2000 години в центъра на София. Разкопките вече започнаха. "Голямата научна интрига е в площад "Света Неделя", който от 2000 години е запазил такава функция през различните епохи и искаме да разберем какво му се случва през Средновековието, Първото и Второто българско царство, византийския период и османския период", каза столичният зам.-кмет д-р Тодор Чобанов.

По думите му, ако се по време на разкопките археолозите намерят статуя на император, ще е прекрасно, но по-важни са фактите, които ще се извлекат от съдържанието на намерените експонати - имената на видните граждани и техните постъпки. Учените очакват на мястото на разкопките да попаднат на останки от средновековна църква. "Теренът в момента се обезопасява с ограда", каза ръководителят на проекта д-р Веселка Кацарска от Националния археологически институт с музеи (НАИМ) при БАН.
Археолозите очакват да попаднат и на предполагаем Форум с изключителни размери.

Проектът се финансира от Столична община по програма "Култура". Археологическото проучване ще е в размер на 130 хил. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай