Търсят семейства на 45 деца

Търсят семейства на 45 деца | StandartNews.com

София. Държавата ще търси семейства на 45 деца. До края на 2015 г. хлапетата ще трябва да бъдат извадени от дом "Асен Златаров" в столичния квартал "Надежда". Тогава интернатът, в който преди година гръмна скандал със заразени със СПИН хлапета, ще бъде затворен. Това стана ясно на среща между представители от Столична община, директорката на дома и председателя на Института по социални дейности и практики доц. Нели Петрова.

Малчуганите в "Асен Златаров" са на възраст между 7 и 19 години. Повече от половината поддържат връзка с родителите си и дори ги посещават в събота и неделя. Въпреки че семействата им имат желание да приберат децата си, те нямат възможност да ги гледат.

"След 7-годишна възраст децата в интернатите имат минимален шанс за осиновяване", посочи доц. Нели Петрова. Затова планът на общината и неправителствените организации е подобни институции изобщо да не съществуват. Изоставените хлапета трябва още от бебешка възраст да бъдат настанявани в приемни семейства или осиновявани. По този начин за всяко дете ще се осигури подходяща среда, в която да не се чувства различно от своите връстници.

Именно това поражда и големия проблем с образованието на младежите. Децата от домовете не могат да се адаптират към учебния процес. За целта е нужно и съдействието на учителите, които да помогнат на детето да бъде прието в класа. За по-лесната интеграция в дома "Асен Златаров" организират извеждане на не повече от 3 деца по различни мероприятия с един ръководител. Придружителите им ги водят на концерти, спортни състезания, а също и на конна езда. Когато не са в големи групи, те се чувстват част от обществото и са по-комуникативни, отбелязват социалните работници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай