Търсят ново име за Шпагин (ОБЗОР)

Търсят ново име за Шпагин (ОБЗОР) | StandartNews.com

81% са против да се посяга на Паметника на съветската армия

Паметникът на Съветската армия, който през последните 3-4 г. неколкократно осъмва пребоядисан, се оказа харесван от болшинството софиянци. Според социологическо проучване на "Алфа рисърч", по поръчка на Столична община, всеки втори от анкетираните 400 столичани е посочил, че одобрява напълно монумента в центъра на града. Други 30% го възприемат противоречиво, но не смятат, че нещо в него трябва да се променя. На противоположния полюс са 17% от запитаните, за които паметникът е символ не на армия освободител, а на завоевател, и трябва да се премахне.


"Шпагин", както е известен сред софиянци паметникът на Съветската армия, трябва да остане в Княжевската градина, но с ново име. Това е желанието на болшинството от софиянци. "Най-разпространеното мнение е той да се преименува, тъй като вече е изгубил значението си на памет за някаква армия, допринесла за установяване на комунистическия режим", обясни Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". Проучването показва, че хората го разглеждат повече като паметник на жертвите във Втората световна война или на победата над фашизма. В тези две посоки са и предложенията за ново име на мемориала. Не е изненадващо, че той се харесва най-мощно от симпатизантите на БСП. 49% от електоратът на ГЕРБ са "за" монумента, а 20% - против. 14% от Реформаторския блок го одобряват, а против са 51%.
"Столична община

ще инициира дебат с историци

от Софийския университет и други академични среди за ново име на паметника на Съветската армия", коментира зам.-кметът по културата Тодор Чобанов. Според него подобни изследвания за обществените нагласи на софиянци са много ценни за общинските съветници, когато трябва да вземат решения. "По този начин стимулираме хората да изкажат мнението си по различни проблеми и сме готови да поставим на публично обсъждане какво точно символизира този паметник", посочи той. Чобанов призова активност да прояви и Министерството на културата, тъй като паметникът е негова собственост, а не на общината.

Всъщност дебатите за бъдещето на паметника на Съветската армия не са от вчера. Да припомним, че през 1993 г. Столичният общински съвет, тогава доминиран от СДС, дори взе решение да демонтира бронзовите барелефи и основната фигура на съветския воин. Сега обаче става ясно, че подобна опция едва ли е възможна.
Проучването на Алфа рисърч засяга и друг много спорен монумент в София - "13 века България" пред НДК. Всъщност 50% от запитаните столичани смятат, че е необходима цялостна промяна на пространството пред НДК. Други 41% смятат, че

паркът е добре оформен, но занемарен

и е необходим само освежителен ремонт. Столична община вече спечели финансиране за реконструкция на парковото пространство пред НДК, която трябваше да започне това лято, но се отложи за пролетта догодина. Този ремонт обаче няма да доведе до съществена промяна, а само до подновяване на настилки, градини и възстановявани на изчезнали в годините паркови елементи като езеро, водопад, детски площадки.

Много по-поляризирано обаче е мнението за съдбата на паметника "13 века България". 25% от анкетираните са за оставането му в този си вид след почистване и укрепване. 29% настояват да бъде демонтиран и заменен с друг паметник. Други 43% смятат, че на това място изобщо не бива да има паметник, а да се оформи като част от парка.
Както стана ясно, Столична община предстои да обсъди по искане на групата на ГЕРБ замяната на сегашния паметник "13 века България" с

мемориалните плочи на загиналите

от Първи и Шести софийски пехотни полкове. Преди построяването на НДК те са се намирали на това място. Проучването на "Алфа рисърч" показва, че тази идея се подкрепя предимно от стари софиянци, които помнят мемориалните плочи, като делът им е 33% от анкетираните. Други 26% искат друг паметник, но без идея точно какъв. "Няма визия, която да се откроява за това как си представят хората новия паметник, вижданията на хората са доста фрагментирани - от възстановяване на Войнишкия паметник, през сцена, детска площадка, до пеещи фонтани", посочи Боряна Димитрова. Според нея причината са "бледите спомени" от съществуването на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотни полкове. "Трябва да си даваме сметка, че с отдалечаването от времето, подкрепата ще намалява и хората имат нужда от повече информация какво е било", коментира Димитрова. Софиянци са забравили и какво точно символизира сегашният паметник "13 века България". Като се прибави и окаяният му вид заради липсата на грижа през последните 25 г., хората все по-трудно ще се идентифицират със символиката му и все по-силно ще го чувстват като чуждо тяло.
Проведеният конкурс за съдбата на паметник "13 века Българи"

не излъчи победител сред 9-те кандидата

8 от тях представиха проекти за оставането му и само един - за възстановяване на Войнишкия мемориал. Столична община обаче все по-явно застъпва тезата да върне паметните плочи пред НДК. И идейният проект вече е готов.
"Къде ще бъде преместен той, ако се демонтира, ще реши неговия автор - проф. Валентин Старчев", коментира зам.-кметът Чобанов. По думите му, не трябва да се говори за "премахване" на паметника, а за неговото "реаранжиране". Има идея да се постави в зелена среда - например някъде в Южния парк или в зелените площи зад НДК. Според Чобанов, бронзовите пластики в скулптурната композиция, изразяващи миналото, настоящето и бъдещето на страната ни, са много ценни и може да бъдат поставени в нова среда с нова визия. Самият проф. Старчев вече разсъждавал по тази тема, твърди Чобанов. Зам.-кметът призова изявеният скулптор да направи тази "благородна постъпка" и да се съгласи монументът да бъде "реаранжиран".

Искат Алеко, но без Бай Ганьо

Издигането на скулптура на писателя Алеко Константинов на пешеходната зона по столичния бул. "Витоша" се подкрепя от 72% от софиянци. Масово обаче те не смятат за добра идея да се увековечи и най-известният му герой Бай Ганьо, при това - седнал с автора си на една маса. Това показва проучването на "Алфа рисърч".
Конкурсът за скулптурна композиция на Щастливеца с Бай Ганьо бе проведен това лято от Столична община. Спечели проектът на скулптора Георги Чапкънов, който предвижда двамата да са седнали на малка масичка един до друг, като Бай Ганьо подава круша на писателя.
76% от запитаните смятат, че паметникът трябва да е само на Алеко. Освен това 58% от запитаните са категорични, че за фигурата на Бай Ганьо не трябва да се заимстват чертите на актьора Георги Калоянчев, който го изигра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай