Сряда,

Търсим сътрудничество с Турция за охрана на границата

От: Администратор -
1417
Търсим сътрудничество с Турция за охрана на границата
A
A
A

Нито един месец не е спокоен по отношение на мигрантския натиск от Турция към България и затова визитата на премиера Борисов в Истанбул е от изключително значение за страната ни. Това заяви за БНТ външният министър Даниел Митов. България ще търси сътрудничество от турските власти, за да се прецизират някои практики по охраната на границата.

По думите му, не може домашни животни, оставени без надзор на по-малко от 50 метра от браздата или нощен риболов край границата да се наричат ''граничен инцидент", а 100 или 200 души на границата да не се приемат за такъв. Митов допълни, че оградата по границата с Турция ще бъде завършена  на сто процента.

Междувременно правителството ще гласува днес промяна в устройствения правилник на агенцията за бежанците, която позволява обособяването на помещения от затворен тип в бежанските центрове. След безредиците от неделя вечерта в бежанския лагер в Харманли вече има вечерен час и засилен полицейски контрол. От Агенцията за бежанците са подготвили и промени в Закона за убежището, които предвиждат определянето на зони за придвижване на лицата в процедура по предоставяне на международна закрила.

Външният министър Даниел Митов допълни още, че Европа трябва да действа като едно цяло, за да се справи с мигрантската криза, а Европейският съюз вече се оформя като територия с ясни външни граници.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички