Талисманите на кандидат-депутатите

Винету дава кураж на гербера Василев, Йотова не сваля гривна от майка си, костенурка в чантата на Таня Буруджиева, Пламен Нунев пътува със стихове

Талисманите на кандидат-депутатите | StandartNews.com

Пожълтяла четирилистна детелина, скрита в стара тетрадка. Любовно писмо. Снимка на близък човек. Книга. Всеки си има свой любим предмет. Така е с кандидат-депутатите. С някои от тях те няма да се разделят и докато пускат бюлетини в деня на изборите. "Стандарт" реши да провери какви са петте най-ценни вещи за тях и какви спомени пазят.

Герберът Валентин Василев води партията на Бойко Борисов в Разград. Първото нещо, много важно за него, е библиотеката в дома на родителите му. Тя е в неговата детска стая. "Обичам да се връщам там и да препрочитам някои от книгите", споделя Василев. Любими са му индианските поредици за Винету. Като бивш баскетболист той пази и екипите си. "За радост още ми става този от студентския отбор, макар и малко трудно", шегува се Василев. Обича също и своите флагчета, купи и медали. Силни емоции у кандидат-депутата носят бебешките обувки на дъщеря му, които старателно пази. Градината вкъщи също е едно от нещата, без които не може водачът на ГЕРБ в Разград. За зюмбюлите, здравеца и лалетата се грижат двамата с жена му.

Колегата му от ГЕРБ Пламен Нунев обича да пътува. С това са свързани и неговите любими неща - атлас и стихове на Димчо Дебелянов, които винаги носи с багажа си. Държи на китарата, на която често свири. Нунев си пада и по народните танци. Майстор е на ръченицата и сложните хора. Понякога с голямо вълнение вади български народни носии. Обича и класическа музика. Сред нещата, без които не може, са дисковете с любимите му мелодии.

Две бижута ще видите винаги на ръката на Илияна Йотова от БСП. Едното е златна гривна, подарък от майка й. Преди години жената направила две еднакви гривни от стари австрийски златни монети. Едната сложила на ръката на Илияна, а другата - на сестра й. Повече от четвърт век не съм я сваляла, признава евродепутатката. И прехвърля поглед към брачната халка. "Нея също", усмихва се Йотова. И добавя, че още се чувства влюбена в съпруга си. Ревнува го от домашния котарак Георги. Много по-гальовен е с него, смее се Илияна. Котето е четвъртото любимо в класацията й. С тъга се сеща, че дълго време е носила химикалка с надпис "Париж" - подарък от нейн добър приятел. Не е била ценна, а по-скоро важна заради човека. Но в Страсбург я ограбили и късметлийската химикалка изчезнала. Пак отдавна купила картина на пазарджишката художничка Петя Стойкова и я държи на видно място в дома си. Без да подозира, че един ден ще оглави червената листа в града.

Без да е суеверна, политологът Татяна Буруджиева от Коалиция за България носи със себе си винаги китчица от четирилистни детелини. "Подарък са ми от добър приятел, който има таланта да намира този символ на късмета", признава пламенната социоложка, която оглави червената листа в Разград. С много сантимент е заредена и рисунка от сина й за един 8 март. На нея е щрихована мама - женско лице в движение. И още любопитни късмети има в чантата на Таня - като костенурката, която я кара да се усмихне винаги. В едно от джобчетата е сложила елей от Божи гроб. Вярата ни прави по-силни, споделя Буруджиева. И почти винаги е с нежното кръстче на шията. Листче от червена роза е носталгичен спомен от детството. "Баба ми отглеждаше тези рози и ме научи как да се грижа за цветята", признава Таня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай