Свикват Академичния съвет на СУ в понеделник

Приехме декларация, която очевидно няма да се хареса на никого, каза проф. Илчев

Свикват Академичния съвет на СУ в понеделник | StandartNews.com

София. „Ректорският съвет обсъди ситуацията в Софийския университет, нахвърлихме варианти на декларация, след което се срещнахме със студентите и говорихме около час. Приехме декларация, която очевидно няма да се хареса на никого; винаги е така с подобни декларации". Това съобщи пред журналисти ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев след заседанието на Ректорския съвет на университета. То се проведе във връзка със студентската окупация.

„Софийският университет разбира действията на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот, отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора в страната и незачитане на позициите им. Убедени сме, че младите хора имат право да изразят обществената си позиция, дори и с цената на гражданско неподчинение. В същото време, окупационната форма на протест е крайно средство, което възпрепятства изпълнението на същинската функция на университета - образователната и научната му дейност, и се нарушават правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес. За обсъждане на създалата се ситуация, ръководството на Софийския университет свиква извънредно заседание на Академичния съвет в понеделник, 28 октомври, от 14.00 часа, и с цел избягване на академичния хаос понеделник се обявява за неучебен ден. Обръщаме се към всички, независимо дали подкрепят протеста или не с призив за разбиране", пише в декларацията.

„Със студентите постигнахме пълно разбиране, те ни дадоха списък на дейностите и хората, чието присъствие е наложително в Софийския университет, за да не прекъсват дейността му", каза още ректорът. И изтъкна, че има структури на СУ, които са важни и не могат да прекъснат своята работа „дори и за ден".

Ректорът на СУ заяви още, че не може да каже кога ще приключи окупацията на „Ранобудните студенти". Това зависи от много фактори, допълни той. „Аз лично казах, че смятам, че сега не е времето за окупация, не е мястото и начинът. Студентите имат абсолютно право на протест, когато не са съгласни, но не са избрали правилно времето, мястото и начина", допълни проф. Илчев.

На въпрос трябва ли около сто студенти да определят реда за всички, проф. Иван Илчев отговори с думите: „Няма значение дали е един или сто, нека не говорим за бройки. Тук се говори за морална позиция. В понеделник ще ви обясня какво решение е взел Академичният съвет".

Илчев каза, че не знае дали протестиращите младежи са получили ключ от охраната. „Тук е началникът на охраната, управителят на сградата е тук през цялото време, както и цялата охрана, но ще проверя", изтъкна той.

На въпрос дали занятията, които се провеждат в Ректората, могат да се проведат в други сгради на университета, ректорът каза, че висшето учебно заведение няма физическата възможност за това. „В ректората занятия имат около 14 000 души. Ден, два, три без занятия не са толкова фатални".

Ректорският съвет на СУ, който заседава днес, призова към разум и е взело мерки, за да няма конфликти сред окупацията, защото това е обидно и за Софийския университет, стана ясно от коментара на проф. Илчев.

Стандарт Нюз напомня, че в петък вечерта "Ранобудните студенти" окупираха целия Ректорат, а ръководството на университета и около 50 преподаватели ги подкрепиха. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай