Световният ден на информираност за аутизма е

Световният ден на информираност за аутизма е | StandartNews.com

На 2 април отбелязваме Световния ден на информираност за аутизма. Информираността е средство, чрез което можем да променим живота на аутистичните личности и семействата им като създадем за тях по-толерантна и приемаща среда, общество от приятели и хора, готови да помагат.

2 април е обявен за Световен ден на осведоменост за аутизма от ООН през 2007 г. Всяка година на тази дата, "Освети в синьо" цели да привлече общественото внимание към състоянието аутизъм. В България то се отбелязва няколко поредни години от Сдружение "Тацитус" и Фондация "Стъпка за невидимите деца", като в синьо се осветяват знакови сгради в София и страната. Тази година сред тях се нарежда и забележителният архитектурен паметник – сградата на Община Пловдив, построен през 1912 г. В рамките на инициативата по света са осветени емблематични сгради, като Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, статуята на Христос Спасителя в Бразилия, Операта в Сидни и др.

Детски празник с безплатни творчески ателиета ще се състои на територията на Зоологическата градина София на 2-ри април по повод Световния ден за повишаване на информираността на обществото по въпросите на аутизма,съобщава БГНЕС. И уточни, че работилниците ще стартират в 11.00 ч. ще продължат до 15.00 ч. Около сцената в Зоологическата градина ще бъдат разположени 8 творчески ателиета, между които Стенопис, Пиксел арт, Пясъчни рисунки, Изработка на маски, Рисунки с отпечатъци от ръце.

Децата ще могат да се включат в ателие по Зумба и да вземат материали за рисуване и да се разходят из градината да скицират животните, като накрая ще организираме мини изложба с готовите картини.

Събитието е безплатно и отворено за всички, в него ще се включат както деца, които имат проблеми от аутистичния спектър, така и всички деца-посетители в Зоологическата градина. Целта на инициативата е да въвлече всички в обща творческа среда, като така по един непринуден начин, да запознае широката общественост с въпросите на аутизма.

От 19.00 часа, на откритата сцена пред НДК ще се състои концерт, посветен на Световния ден за информираност за аутизма. По-късно сградата на НДК ще бъде осветена в синьо. Тази година кампанията е под мотото „Аз имам аутизъм. И ти за мен си странен. Елена Петрова, Део, Ники Кънчев, актьорите Стефан Щерев и Георги Мамалев, ще бъдат водещи на концерта, в който ще вземат участие Графа, Орлин Павлов, Йоанна Драгнева, Дидо от Д2, Тома, Коцето Калки и съпругата му Мартина Табакова, Богдан Томов, Поли Генова, Део и Лео, вокална група „Бон - Бон" и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай