Сряда,

Световен ден на усмивката

От: Стандарт -
364
Световен ден на усмивката
A
A
A

Отбелязва се от 1999 г. през първия петък на октомври по идея на американския художник на реклами Харви Бол, създал през 1963 г. прочутата жълта емблема на усмивката, която предшества т. нар. емотикон. По този повод в сайта Beauty and Tips може да открием няколко любопитни факта за усмихнатото изражение. Бебетата се усмихват още в майчината утроба и непосредствено след раждането. Усмивката не се учи, тя е рефлекс. Новородените се усмихват предимно в съня си. Необходими са около шест седмици, преди да се появи първата усмивка в будно състояние.

Усмивката е универсална

По света прегръдките, ръкостискането и поклонът могат да означават различни неща. Усмивката обаче навсякъде издава едно и също нещо – щастие и доброжелателство.

Усмивката е заразна

Това не е само мит, усмивката наистина е заразна. Проучване, направено в Швеция, е установило, че за хората е трудно да се мръщят, когато наблюдават усмихнат човек, и в крайна сметка му отвръщат със същото изражение.

Когато се усмихваме, се отделят ендорфини

Усмивката, дори и фалшива, кара тялото да отделя ендорфини – хормони, допринасящи за доброто настроение и противодействащи на стреса.

Съществуват 19 различни типа усмивки

Изследователи са идентифицирали 19 различни типа усмивки – от учтива и социална до широко ухилена гримаса.

Усмивката се чува

Усмивката може да бъде чута в телефонен разговор, тъй като влияе върху интонацията. Именно поради тази причина служители, работещи с клиенти по телефона, се обучават да се усмихват, за да звучат гласовете им по-предразполагащо.

Усмивката се вижда от далечно разстояние

Хората са в състояние да различат усмивка от над 90 метра – способност, която са придобили, за да разграничават приятел от враг.

Усмивката удължава живота

Хората, които се усмихват често, живеят по-дълго от тъжните и сърдити индивиди. Това се обяснява със способността на усмивката да стимулира имунната система, повишавайки нивата на хормона кортизол.

Усмивката прави жените по-привлекателни дори от грима

Дами, спокойно можете да преустановите пръскането на пари за грим – усмивката ви прави по-привлекателни. В изследване специалисти са установили, че 70 процента от участвалите в него мъже намират за по-атрактивни усмихнатите жени от гримираните. Интересното обаче е, че същото не важи за мъжете. Проучване на Американската асоциация на психолозите разкрива, че жените предпочитат мрачните представители на силния пол пред усмихнатите.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички