Студенти блокират Околовръстното шосе

В Алма Матер окупиран ще остане само Ректоратът

Студенти блокират Околовръстното шосе | StandartNews.com

София. Студенти от Нов български университет блокираха по обяд Околовръстното шосе в София в знак на съпричастност с исканията на колегите им от Алма Матер, които окупираха Ректората с искане за оставка на кабинета и нов морал в политиката. Флашмобът на младежите е на кръстовището с бул. "Монтевидео", където се намира университетът.

От днес учебният процес е напълно възстановен във всички факултети на Алма Матер и се провеждат в съответствие с учебните планове. Това съобщиха за Хоризонт от СУ. Единствено учебни занятия няма в Ректората.

Седми пореден ден продължава окупацията в Ректората на Софийския университет. Протестиращите студенти не изпълниха призива на Академичния съвет да прекратят блокадата и да потърсят друга форма на протест.

Софийският университет търпи финансови загуби от окупацията на студентите, каза сутринта ректорът проф. Иван Илчев.

В подписката в подкрепа на "Ранобудните студенти" вече са се подписали над 300 преподаватели от Софийския университет и от други висши училища, каза за БТА студентът в СУ Борис Рангелов. Той добави, че протестиращите студенти очакват подкрепа от още преподаватели. Междувременно се провежда събрание на окупиралите Софийския университет "Св. Климент Охридски". На него ще се реши как и дали ще продължи окупацията на Алма Матер.

Студенти от други учебни заведения също подкрепиха колегите си от Софийския университет по различни начини.

И днес продължава окупацията във Великотърновския университет, както и в Пловдивския. Ректорът на втория отрече да е имало заседание на Академическия съвет, както и да се предвижда такова в скоро време.

Студентите в Русе обявиха подкрепата си за окупацията чрез декларация.

В УНСС също започна блокада - по обяд студентите окупираха една от залите в учебното заведение, тъй като не могат да изолират цялата сграда.

Медицинският университет пък ще проведе двудневен референдум, на който бъдещите медици да решат, дали подкрепят окупацията.

Богословският факултет към Софийския университет излезе с обща декларация на преподаватели и студенти, в която обявяват подкрепата си и призовават "да протестираме "очи в очи" (на улиците и площадите) срещу това, което олицетворява в днешно време злото – Министерския съвет, Народното събрание, Конституционния съд и всички държавни институции, отговорни за хаоса и сриването на държавността".

На други места учебният процес протича спокойно и засега блокади не се предвиждат. В Техническият университет във Варна нямат планове за протести, а в Югозападния в Благоевград предстои тепърва да решават, информира агенция „Фокус".

Бургаските студенти от университет „Проф. Асен Златаров" обявиха, че запазват неутралитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай