Студентите в Алма Матер решават за окупацията

Академичният съвет на Пловдивския университет няма да заседава за блокадата, съобщи неговият ректор

Студентите в Алма Матер решават за окупацията | StandartNews.com

София. Окупацията на Софийския университет продължава и във вторник, след като студентите отхвърлиха призива на Академичния съвет да прекратят блокадата. Сутринта ще се проведе общо събрание на окупиралите Ректората, за да решат как ще продължат действията им.

Продължава окупацията в пловдивския и великотърновския университети.

И двата основни входа към двора на Ректората остават затворени. На изхода към ул. Шипка до Университетската библиотека, освен денонощната охрана на сградата, има трима представители на протестиращите студенти, които осъществяват стриктен пропускателен режим. Младежите са на пост от 2 часа през нощта и по техни думи в сградата са пренощували около 100 души, предаде БНР.

Във връзка с тиражираната в някои медии информация, че Академичният съвет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" е заседавал заради протестите, ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов заяви, че това не отговаря на истината.

Също така Академичният съвет не е изразявал и позиция по отношение на студентските протести. Последното заседанание на Академичния съвет е било на 14 октомври, следващото е насрочено за 18 ноември.

Ръководството на висшето училище няма основание да свиква извънредно заседание дотогава, защото няма основание за това, каза още ректорът .

Проф. Козлуджов потвърди, че е наясно с действията на студентите. В блокираната 5-а аудитория на Ректората на пловдивския университет учебният процес ще бъде малко затруднен, защото там имат занятия студентите на Физическия факултет. За да продължагт учебните им занятия, ръководството ще предоставени други учебни зали. Разбирам, че студентите така изразяват своята гражданска позиция, каза още проф. Козлуджов. Според него окупацията на сгради на висши училища няма да реши проблемите в страната. Това е някаква форма на гражданско неподчиневие, но университетите не са мястото за подобни протести.

Във Великотърновския университет пък има сближаване на позициите между окупиралите учебното заведение и преподавателите, казаха представители на студентите пред Нова телевизия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай