Студ и бури на Балканите и през март

Нестабилно време се очаква през пролетта

Студ и бури на Балканите и през март | StandartNews.com

В момента виелици и ниски температури са сковали Западна и Южна Европа. Очаква се бури да вършеят от Франция през Италия в посока към Балканите и през месец март. Това твърди метеорологичната служба AccuWeather в прогнозата си за предстоящия сезон..

След един от най-снежните зимни сезони за последните пет години в Северозападна и Централна Европа много европейци очакват с нетърпение пролетта, но тази година тя ще закъснее, пише AccuWeather. Не са изключени снеговалежи в цяла Европа и през март.

Най-обилният снеговалеж в Гърция от 12 години насам предизвика прекъсвания в електрозахранването, обърка транспорта и блокира хора в домовете им, съобщи Ройтерс.

Необичайно обилен снеговалеж покри Атина, а властите предупредиха гражданите да не напускат домовете си вчера сутринта.

Силен снеговалеж удари и северозападната и централната част на Турция, като предизвика километрични задръствания в Анкара и Истанбул в понеделник. Ден преди това в най-големия турски град падна голямо количество сняг, часовете в учебните заведения бяха отменени до сряда, а фериботната връзка през Босфора беше прекъсната.

Колапс на трафика се наблюдава и в столицата Анкара, където циклонът също причини обилен снеговалеж. Движението по редица магистрали е парализирано, а в столицата значително се увеличи броят на леките катастрофи поради заледяване.

Сурова зима налегна и Америка. Рекордни студове има в 24 града в САЩ - до минус 38° са измерени в Минесота. Арктически студ остави без ток 8 милиона души в Тексас и Мексико. Президентът Джо Байдън обяви извънредно положение заради студа в Тексас.

До края на пролетта бурите ще утихнат, но до май ще причинят щети в Южна Европа, твърди синоптикът Тайлър Ройс от AccuWeather

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай