Стражари и апаши с бежанците

Каналджиите смениха маршрута през Малко Търново, взимат по 4000 евро

Стражари и апаши с бежанците | StandartNews.com

София. Игра на стражари и апаши между бежанци и униформени. Каналджиите следят всеки ход на МВР. Те сменят пътя в отговор на мерките, които взимат органите на реда. Според източници от Агенцията по бежанците ще бъдат въведени още по-строги правила за настаняване на имигранти по хотели и квартири.

Нова група имигранти пристигна в Елхово малко след 15 часа вчера. Те са заловени край Малко Търново. Всички 21 души са сирийци. Сред тях са петима студенти от Дамаск, избягали след последната бомбардировка преди 10-ина дни. Докарват ги в бял автобус. Задържаните са лежали в ареста на "Гранична полиция" 24 часа. В разпределителния център ще стоят 3-4 дни. После ще бъдат изпратени в някое от общежитията в "Любимец", "Военна рампа" или "Овча купел". Почти всички от групата носят лични документи със себе си, което е типично за сирийските бегълци от войната. Един от имигрантите призна, че платили по 1000 евро, за да преминат границата. Други пък съобщават за тарифа до Е4000. Имало и случаи, когато 7-членно семейство е било накарано да плати 28 000 евро, за да мине браздата между Турция и България.

След новия план на МВР да построи 30-километрова подвижна ограда турските каналджии са сменили маршрута. "Прекосяването на границата се е изместило на изток в към Болярово и Малко Търново", казва директорът на Регионалната дирекция на "Гранична полиция" комисар Стоян Иванов. Това става, след като МВР на практика затвори границата в района на ГКПП-Лесово чрез масирано полицейско присъствие.

"Нашата игра е като на котка и мишка, сега като построим подвижната ограда, ще се насочат към Резовска река. След това, понеже е подвижна, ще е преместим още по на изток", коментира Иванов.

Оградата ще бъде вдигната до февруари-март от военните и ще може бързо да бъде премествана там, където се струпва притока от имигранти.

"До края на зимата ще вадим трупове", опасяват се гранични полицаи. Щом падне снегът, тези, които биват прекарвани през реката, могат да измръзнат за броени часове. Полицаите не очакват броя на имигрантите да спадне заради студа. "Напротив, миналата зима броят им дори скочи", казват хората от граничните постове.
След разпитите в "Гранична полиция" в центъра в Елхово е първото пресяване дали алжирци не се представят за сирийци. "Следи се как се произнасят определени думи, начинът на поведение", обяснява преводачът Мажд Алгафари. "Алжирецът дори да не пуши, като види кутия с цигари, ще си поиска, а сирийците, напротив, ще ти дадат", обяснява Алгафари.

Междувременно зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов съобщи, че за последните две седмици рязко е намалял броят на незаконно преминалите през българската граница. Той обясни, че средно около 60 души преминават през браздата. Регистриран е ден, в който само 4 човека са успели да прекосят "зелената" граница.

Каналджиите от Турция са изместили пътя си. Според него изместването на пътя към Малко Търново и Резово поставя под риск живота и здравето на имигрантите заради изтощителните им преходи. "Нелегалното преминаване е престъпление и вече срещу 1600 нарушители са заведени дела", посочи Маринов. Той поясни, че тези, които нямат основание да са в страната, се извеждат от нея. "Има 400 алжирски граждани, които чакат да бъдат изведени от България. Проблемът е, че няма директен полет за Алжир, а алжирската страна не приема чартърни полети. За това търсим начини през други страни, за да ги извеждаме", коментира още Маринов.

Студент: Убиха 17 на място

"Бомбите срещу Юридическия факултет преляха чашата. На място останаха 17 мои състуденти, решихме да тръгнем за една вечер заедно с мои приятели - студенти от други факултети". Това казва един от сирийските студенти в Елхово. Те не са си и помисляли да остават в Турция, защото образованието е скъпо. Сред членовете на групата има и 2 семейства с децата си. Те са едни от първите, които биват прекарвани от каналджиите не през границата около ГКПП-Лесово, а далеч на изток - през река Резово. Сирийците минават през щателен обиск, след това отиват в стая, където лекари от МВР болница и Военно-медицинска академия ги преглеждат и разпитват за болести. Малко по-късно започват интервютата и регистрирането в центъра. Описват се номера на мобилни карти и апарати, някои дори носят лаптопи, които биват изземвани и проверявани от служители на ДАНС.

Имигрантите отговарят едносрично, но това е достатъчно да бъде проверeна версията им защо са влезли в страната.

Африканци искат наши булки

Много граждани от Северна Африка подават молби към Държавната агенция за бежанците (ДАБ) с искане да се оженят у нас, съобщи Димитър Киров, юрисконсулт в агенцията, на семинар за бежанската криза, организиран от гражданско сдружение "Евет" и фондация "Конрад Аденауер". Чужденците посочвали, че искат да останат тук и да си намерят работа. На конференцията във Велинград стана ясно още, че 4,5 млн. лв. ще бъдат използвани за ремонт в центровете и за осигуряването на нужната техника и организация, която да позволи на място във временните лагери да се провежда процедурата за предоставяне на статут. Ще се реновират сградите във "Военна рампа", "Враждебна" и Харманли.

ВМРО пуска отряди по границата

Граждански патрули на ВМРО тръгват по следите на бежанците. Войводите вече са организирали наблюдение в един от най-рисковите райони - българо-турската граница край Малко Търново. Отрядите, които ще ловят нелегални емигранти, са изцяло от доброволци. Те ще помагат на граничните власти и ще патрулират на смени. Шестима активисти на ВМРО вече са се записали в гражданската акция, но броят на желаещите непрекъснато расте. От партията обаче не са координирали необичайната операция с граничните власти и не е много ясно дали униформените няма да ги отрежат. "Нямаме намерение да изземваме функциите на граничарите, а само да им помагаме. Нашите хора ще правят огледи в най-критичните гранични зони, ще следят за бежанци и ако засекат такива на българска територия, незабавно ще уведомим Гранична полиция", коментираха от новосформираните доброволчески патрули.

Край на триковете с квартири и хотели

Адвокати взимат по Е100, за да измъкнат бегълците от лагерите

Нелегалните имигранти използват нова схема, за да напуснат разпределителните центрове. С помощта на ловки адвокати те се регистрират на адреси в София, които се оказват хотели. За услугата "консултантите" взимали по 100 евро от нелегално влезлите в страната. "Стоят по 2 дни в хотелите и след това излизат на улицата", заяви пред "Стандарт" шефът на разпределителния център от затворен тип в Елхово Георги Белчев.

Заради безконтролното излизане на имигрантите от бежанските лагери и разпределителните центрове на адреси в страната от 2 седмици се изисква от собствениците на имоти, където ще се регистрират имигранти, да подават декларации съгласие, че ще ги приемат на посочения адрес.

Вероятно още следващата седмица ще бъде спряна и практиката да се използват адреси на хотели, твърдят източници от Агенцията по бежанците.

В понеделник единствената група, която напусна разпределителния център в Елхово, беше съставена от 9 души. Те са посочили, че искат да живеят на квартири. 260 души, разделени в стаи по 12 души в сградата на старо училище, получиха храна в понеделник на обяд. Порциите са предварително разпределени от специално наета кетъринг фирма, а служителките на центъра използват санитарни маски, видя репортер на "Стандарт". "Сутринта имаше по една софиянка на човек, сега на обяд им сервираме зеленчукова супа и пилешка дроб сарма", казва домакинката на центъра Живка. За десерт обикновено дават плод, но понеделнишки той липсва. "За разкладка от 5,23 лв. дневно на човек храната е добра. В най-добрия случай даваме и кюфтета по чирпански, пиле фрикасе или със задушени зеленчуци. Свинско не им готвят", казва домакинката.

Патрулите спряха меле на Лъвов мост

Списък с гражданските патрули даде на полицията лидерът на "Национално единство" Боян Расате.
Расате бе привикан вчера в централата на столичното МВР заради дейността на гражданските патрули от организацията. На срещата са присъствали няколко висши полицейски началници, като сред тях е бил и шефът на Охранителна полиция в СДВР.

"Те ме уведомиха какво можем и какво не можем да правим. Всъщност с нищо не ни изненадаха, защото всичко написано в протокола ни беше известно. Затова и нямахме никакви възражения", обясни Расате. Той е категоричен, че след срещата с нищо няма да се промени дейността и организацията на патрулите на "Национално единство". Те не могат да искат лични документи и да спират граждани. Патрулите нямат право да носят отличителни значи на МВР, МО и на други частни охранители. "Разговорът беше приятелски и конструктивен. Говорихме за по-добро взаимодействие. И ако всичко, което се разбрахме, се получи, ще се подобри взаимодействието между нас и институциите", коментира Расате.

Лидерът на Съюз "Национално единство" Боян Расате ще предостави на полицията в София списък с имената на хората, които патрулират вечерно време в района на джамията и околните улици. Според Расате патрулиращите са с мирни настроения и често помагат на полицията. Той посочи и пример - голямо сбиване на бежанци в района на Лъвов мост. Там нямало полицейски екип и реакцията на неговите патрули, които са подали сигнал на тел. 112, е предотвратила по-голям инцидент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай