Стойнев: Вероятността „Ораново" да се затвори е огромна

Стойнев: Вероятността „Ораново" да се затвори е огромна | StandartNews.com

София. Вероятността мина „Ораново" да бъде закрита е огромна, в случай, че концесионерът не изпълни своите ангажименти. Това каза в интервю за предаването на ТВ7 „Добро утро, България" Драгомир Стойнев – министър на икономиката, енергетиката и туризма.

В мина „Ораново" откритите нарушения и назад във времето са много. Инспекцията по труда прави предписания, „но не мога да коментирам доколко се изпълняват. Но когато инцидентите зачестяват, контролните органи трябва да си зададат въпроси."

„Аз спазвам закона, аз съм задължен. Като че ли през годините това, че не се спазва законът, не е било новина. Сега новина е, че аз спазвам този закон", каза министърът на икономиката.

Ако мината се спре, социалната цена ще бъде огромна, но „аз няма да позволя в мината да влязат работници при условия, които застрашават техния живот.

„Знам, че социалната цена е огромна, но няма да позволя работници да влизат в условия, които застрашават техния живот. Ако се наложи затваряне на мината, имам разговор с министър Адемов да се подготви пакет от мерки, насочени към всички хора, които ще останат без работа", допълни още министър Стойнев.

ТЕЦ „Бобов дол" е частно предприятие и аз не съм му принципал. Ако работодателят има конкретен бизнес план и цели преструктуриране, аз не мога да се намеся, заяви министърът на икономиката и енергетиката. Той припомни, че в новия модел на ценообразуване ДКЕВР запази квотата на изкупуваното количество електроенергия от Бобов дол, въпреки предложението на служебното правителство това да не се прави. В момента НЕК има затруднение с изплащането на дължимите 10 милиона лева към топлоцентралата, но направихме всичко възможно да не допуснем съкращаване на работни места в тази топлоцентрала, каза още Драгомир Стойнев. Общите задължения на НЕК възлизат на 2 милиарда и половина лева. Дружеството има задължения и към други фирми, като в същото време само „Топлофикация София" дължи на „Българгаз" и БЕХ над 400 милиона лева, припомни още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай