Стоянович подхваща проблема "Балчик"

Стоянович подхваща проблема "Балчик" | StandartNews.com

Балчик. Министърът на културата д-р Петър Стоянович се зае да реши проблема с Ботаническата градина и двореца в Балчик. В началото на следващата седмица той ще представи на ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" предложението си за съвместна работа С Държавния културен институт "Двореца". Стоянович заяви, че ще чака отговор до средата на лятото.

"Вероятно в началото на август ще можем да кажем къде сме сближили позициите си и какви проблеми още остават за решаване. Идеята е двете институции да не се надзирават и конфронтират, както е било през годините, а да вървят напред рамо до рамо, защото интересите им са общи", поясни министърът.

Стоянович бе в Балчик, за да връчи голямата награда на 11-ия международен фестивал за късометражно кино "В Двореца". Петър Стоянович не се срещна със създателите на спечелилия филм - румънския "Самота" на режисьора Льова Жедлички, защото те не успяха да дойдат на феста. Наградата им прие Жени Михайлова, директор на Културен център "Двореца". Победител в националния конкурс на късометражките стана филмът "Ботев е идиот" на Деян Барарев. Видеото по действителни събития предизвика остра полемика заради заглавието си. Именно то накара директорка на училище да уволни млада преподавателка, отличила се със същото наименование. Още в началото на продукцията - диалог между ученика и директорката, той обяснява, че според него Ботев е идиот в днешния контекст. "Та кой би жертвал сега живота си за България?" - аргументира се младежът.

Стоянович и Марин Марчевски, директор на Изпълнителна агенция "Национален филмов център", обещаха, че още тази есен на сесията на Националния филмов център при раздаването на субсидии за кинопроекти ще има и отделна квота за късометражни творби. Стоянович съобщи още, че предстои да се сключи договореност между новите наематели на залата на столичното кино "Евросинема" - веригата книжарници "Хеликон", и филмовата ни общност, в която ще се регламентира показването и на некомерсиални филми, сред които и късометражни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай