Стотици потребителски обаждания по празниците

Стотици потребителски обаждания по празниците | StandartNews.com

КЗП започва проверки за коледно – новогодишните намаления

София. Общо 200 обаждания от граждани са получени в Комисията за защита на потребителите (КЗП) по време на коледните и новогодишните празници. Най-често те са били за консултации за правата на потребителите.

При по-сериозни сигнали, когато е застрашена безопасността на потребителите, е имало дежурни екипи, които да правят проверки. Такива е имало около Коледа, докато около Нова година не са се налагали проверки. Това каза пред БНР главният секретар на комисията Иван Бъчваров.

Той посъветва хората, които искат да подадат жалба или сигнал с конкретни документи и факти, да го направят или на място в комисията, или чрез електронната поща.

Най-масовите въпроси са дали определена стока може да се върне и да се възстанови сумата, за която е била закупена.

"Трябва да подчертая, че според законодателството, когато стоката е закупена от търговски обект, търговецът няма задължение да приеме стоката и да върне парите на потребителите, дори и да не е използвана. Но това е въпрос на добра практика. Има търговци, които дават възможност на потребителите в рамките на определен срок да могат да върнат стоката или да я заменят с друга", уточни Иван Бъчваров.

Продължава да расте делът на онлайн пазаруването. Там клиентът има гарантираната възможност в срок до 14 дни да върне или замени закупена стока.

В следващите дни Комисията за защита на потребители започва проверки по търговските обекти във връзка с намаленията. Срокът на едно намаление може да бъде минимум един ден, а максимум - един месец. Трябва да фигурира нова и стара цена, а старата цена трябва минимум един месец преди това да е била актуална.

Комисията се е самосезирала и по сигнали за отчитането на тока.

"Поискахме информация от компетентния контролен орган – Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Изпратили сме писмо да ни предоставят цялата информация, ако има жалби при тях, свързани с удължени срокове на отчитането. Отделно извършихме проверки на 29-ти и 30-ти декември в ЕРП-тата, но проверката продължава и не мога да кажа дали са установени такива случаи. От офисите на ЕРП-тата сме изискали информация на произволен принцип за определени потребители да ни бъдат предоставени сметките, които са им изпратени. Ако се установят такива случаи, това ще бъде обявено за нелоялна търговска практика, ще бъде издадена заповед тя да се преустанови и ще бъде наложена санкция от 15 до 30 хиляди лева в зависимост от тежестта на констатираните случаи", каза още Иван Бъчваров.

Той обаче уточни, че в самата комисия не са получавани сигнали за отчитане на по-дълъг период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай