Стотици миряни почетоха паметта на Натанаил

Стотици миряни почетоха паметта на Натанаил | StandartNews.com

Благоевград. Стотици миряни се събраха в събота сутринта в катедралния храм „Света Богородица" в Гоце Делчев, за да почетат паметта на Натанаил. Навършиха се три месеца от кончината на блаженопочиналия и приснопаметен Неврокопски митрополит, който напусна този свят на 16 ноември 2013 г.

 

В църквата бе отслужена Заупокойна Света Литургия. Тя бе оглавена от Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, приемник на представилия се пред Господа архиерей. Заедно с него панихидата водиха Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий и игуменът на Рилския манастир Евлогий. Първите двама са духовни чеда на Натанаил.

 

В службата се включиха и свещеници от епархията. Храмът не можа да побере всички миряни, сред които бе и кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов. След панихидата духовниците и православните християни отидоха на гроба на Натанаил, който е в двора на митрополията. Всички сведоха глави пред паметта на покойния митрополит. „Дядо Натанаил беше истински духовник, стожер на вярата и на българщината. Той бе не само радетел за силна и обединена църква, но и за добра и просперираща България, тъй като бе патриот", каза градоначалникът на Гоце Делчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай