Стенли помага на мъници с левкемия

Родители събират 4 млн., за да направят център в Опицвет

Стенли помага на мъници с левкемия | StandartNews.com

Ако имате деца, сигурно помните не един и два щастливи мига в техния живот. Можете ли да предположите кой е бил най-щастливият момент в живота на 3-годишната Александра? "Когато видя Вики от "Мастило" с черна къса перука на главата по телевизията, възкликна: "Тя е като мен - с мъжка прическа", разказва Маргарита Борисова, един от учредителите на сдружение "Деца с онкохематологични заболявания". Както може би вече сте се досетили, въпреки че е само на 3, малката Александра има левкемия, заради което косата й не може да порасне дълга. Никой няма обяснение защо ракът поваля деца, нито защо се увеличава броят им. На година у нас вече се разболяват около 200 малчугани, казва Маргарита Борисова. С поставянето на диагнозата започва адът за тях и тяхното семейство, през който обаче можем да им помогнем да преминат по-лесно. Защото болестта е лечима!

Най-страшна е изолацията, в която попадаш - около 3 г. живееш между болницата, лекарите и втренчването в детето ти, споделя Маргарита. Преждевременното порастване и постоянното търсене на родителското одобрение при малчуганите са част от неизменните спътници на болестта. Те знаят кога ще им вземат кръв, какво е л-аспаргиназа, разказва Маргарита. Отделно са проблемите с хроничната липса на някои ключови медикаменти като пуринетола, л-аспаргиназата, които родителите трябва сами да търсят в чужбина, защото нито държавата, нито болниците искат или могат да ги купуват у нас. Истинският срив за родителите обаче е краят на лечението. "Когато ти кажат: "Ела на преглед след месец" и ти не знаеш какво да правиш дотогава", казва тя. "А преди, колкото и да е било тежко, е ясно - лекарства, изследвания, прегледи и пак отначало.

Аз издържах 6 месеца след края на лечението и след това минах на антидепресанти", казва тя. За да помага на други родители в нужда да се възстановят, както и на техните деца, тя иска да основе Център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания. Там ще могат да идват всички малчугани и техните близки по време на лечението или след това. Те предвиждат да има психотерапевти, други специалисти, които да им помагат, и приятна среда, в която да се настанят. "Идеята е да построим седем къщички с имена на плодове, в които да се живее, както и спортна площадка", казва Маргарита. Благодарение на подкрепата от Стилиян Петров и БФС вече са събрали пари за спортната площадка. "През май 2013 г. лично Стилиян Петров ни дари 10 000 паунда, казва Маргарита. БФС пък добавил още 10 600 лв. от благотворителния мач между България и "Астън Вила" за българския футболист, който бе поразен от левкемия. Мартин Петров е дарил още 6000 лв. С тези пари Маргарита и останалите членове на сдружението са на финала на спортната площадка. "Искаме да я открием заедно с Мартин и Стилиян", казва тя. Преди това пък със средства от благотворителен Виенски бал купили и 6 дка земя в село Опицвет, където ще е центърът. Остава им обаче най-трудната задача. Трябват ни още 4,5 млн. лв. за къщичките и обзавеждането им, казва Маргарита. Както и за градината с цветя, зеленчуци и плодове, в която ще играят всички заедно.

Малките герои печелят и медали

Децата с онкохематологични заболявания печелят и медали. През 2013 г. шест малчугани от болниците в София, Пловдив и Варна участваха на Световните игри на победителите в Москва. Състезанията се организират за 4-ти път за деца, които са болни от рак. Миналата година в тях е имало малчугани от 15 държави. "Нашите 6 деца се състезаваха в плуване, лека атлетика, стрелба с въздушна пушка и футбол и спечелиха 5 медала", казва гордо Маргарита Борисова. Пътуването тогава станало възможно благодарение на фондация "Български спорт", която дарила пари за самолетните билети. "Много искаме през 2014 г. да заведем 15 деца, за толкова беше поканата тази година", казва тя.

Ако искате да подадете ръка на малчуганите, които се борят с коварната левкемия, можете да изпратите пари. Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" е открило сметка за дарения, за да построи центъра за рехабилитация. Ето и данните:
Първа Инвестиционна Банка АД
BIC: FINVBGSF
IBAN: BG59FINV91501314918745
Получател: сдружение "Деца с онкохематологични заболявания"

Повече информация може да намерите на сайта http://www.decaohz.org/.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай