Старозагорският владика укори управниците в отворено писмо

Старозагорският владика укори управниците в отворено писмо | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорският митрополит разпространи чрез медиите необичайно отворено писмо до всички миряни от епархията. По думите на владиката то е продиктувано от „истинската му тревога и архипастирска загриженост" от редица проблеми и въпроси, свързани с благоденствието на хората.

Един от тях бил липсата на съдействие и разбиране на държавната власт по въпроса за религиозното обучение на подрастващото поколение. „Всички ние виждаме резултатите от бездуховността на българското училище. Именно това е причината сега да има толкова голяма детска престъпност, ширеща се наркомания и липса на православни християнски ценности в нашето общество", посочва дядо Галактион. Според него тази бездуховност, това грубо пренебрегване на всеки авторитет и на всякакви правила води до чувство за безнаказаност и тотално потъпкване както на Божествените закони, така и на държавното законодателство.

Като пример за това владиката сочи осуетеното неотдавна събаряне на незаконните постройки в ромския квартал, разпоредено от старозагорския градоначалник Живко Тодоров. „Това безотговорно поведение е опасен прецедент, който дава на обществото лоши сигнали, разрушава устоите на държавното устройство и обществения ред, засилва чувството за несправедливост", смята Старозагорският митрополит. Израз на това чувство за безнаказаност било безразборното и незаконно изсичане на дървесни видове от залесения някога от митрополит Методий Кусев парк „Аязмото".

„Какъвто е управителят на народа, такива са и които служат при него, и какъвто е началникът на града, такива са и всички, които живеят в него. Непоучен управител погубва народа си, а при благоразумието на силните - град се урежда", цитира старозагорският митрополит Светото писание. И предупреждава, че в часа на Страшния съд управниците щели да бъдат съдени най-строго. „Страшно и скоро ще ви се яви Той – Господ Бог – и съдът над управниците е строг, защото малкият заслужава милост, а силните ще бъдат силно мъчени", заключава дядо Галактион, като цитира Соломон.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай