Четвъртък,

Старозагорският владика укори управниците в отворено писмо

От: Администратор -
1880
Старозагорският владика укори управниците в отворено писмо
A
A
A

Стара Загора. Старозагорският митрополит разпространи чрез медиите необичайно отворено писмо до всички миряни от епархията. По думите на владиката то е продиктувано от „истинската му тревога и архипастирска загриженост" от редица проблеми и въпроси, свързани с благоденствието на хората.

Един от тях бил липсата на съдействие и разбиране на държавната власт по въпроса за религиозното обучение на подрастващото поколение. „Всички ние виждаме резултатите от бездуховността на българското училище. Именно това е причината сега да има толкова голяма детска престъпност, ширеща се наркомания и липса на православни християнски ценности в нашето общество", посочва дядо Галактион. Според него тази бездуховност, това грубо пренебрегване на всеки авторитет и на всякакви правила води до чувство за безнаказаност и тотално потъпкване както на Божествените закони, така и на държавното законодателство.

Като пример за това владиката сочи осуетеното неотдавна събаряне на незаконните постройки в ромския квартал, разпоредено от старозагорския градоначалник Живко Тодоров. „Това безотговорно поведение е опасен прецедент, който дава на обществото лоши сигнали, разрушава устоите на държавното устройство и обществения ред, засилва чувството за несправедливост", смята Старозагорският митрополит. Израз на това чувство за безнаказаност било безразборното и незаконно изсичане на дървесни видове от залесения някога от митрополит Методий Кусев парк „Аязмото".

„Какъвто е управителят на народа, такива са и които служат при него, и какъвто е началникът на града, такива са и всички, които живеят в него. Непоучен управител погубва народа си, а при благоразумието на силните - град се урежда", цитира старозагорският митрополит Светото писание. И предупреждава, че в часа на Страшния съд управниците щели да бъдат съдени най-строго. „Страшно и скоро ще ви се яви Той – Господ Бог – и съдът над управниците е строг, защото малкият заслужава милост, а силните ще бъдат силно мъчени", заключава дядо Галактион, като цитира Соломон.Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички