Спряха 70 афганистанци на метри от границата ни

Спряха 70 афганистанци на метри от границата ни | StandartNews.com

70 мигранти направиха опит да влязат у нас през „зелена" граница край ГКПП - Илинден – Ексохи. Преди да влязат в България обаче групата, в която имало 27 деца и 43 възрастни от 18 до 40 години, е върната обратно в Гърция от гръцките гранични власти. Те са засечени в неделя следобед при обход от наш граничен патрул. Не се е наложила намесата на българските гранични патрули.

Най-вероятно мигрантите са от бежанския лагер в Драма, който е на 40 километра от нашата граница. Това е трети опит за масирано нахлуване на бежанци у нас. Първите два бяха край Петрич. Едната група бе върната обратно веднага, тъй като пътувала в товарен влак. Другата бе екстрадирана в южната ни съседка, след като минаха досъдебните производства срещу 17-те възрастни, които са хваната на „зелена" граница. В района на българо-гръцката граница продължава засиленото патрулиране на войска и гранични патрули с цел недопускане на мигранти от гръцките бежански лагери.

„Няма тревога сред населението и на община Гоце Делчев, дори не съм уведомен за случая в неделя, явно не са допуснати на наша територия въпросните бежанци", каза общинският управник Владимир Москов.

Спокойни са и жителите на хаджидимовското село Садово, което е само на 6 километра от границата. „Тук няма работа за тях. Няма и къде да ги настаним. Училището е със съсипан покрив, тече. Нямаме никаква леглова база. Добрата новина е, че няма паника и притеснение сред местното население", сподели кметът на Садово Георги Парасков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай