Спасителите със 7 метра по-близо до затрупаните миньори

Спасителите със 7 метра по-близо до затрупаните миньори | StandartNews.com

Симитли. Спасителните екипи прокопаха 7,5 метра за денонощие във фаталната галерия под земята, в която са затрупани двамата миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров. До края й остават 18 метра, но има и ръкав, който е дълъг 10 метра.

Според областния управител на Благоевград Муса Палев, спасителите вече са на 35-ия метър по пътя към бедстващите въглекопачи след 6 дни непрекъсната работа. "Тези хора не почиват, жертват живота си, здравето си в името на приятелите и колегите си. Аз съм възхитен от предаността на тези миньори и огромните сили, които полагат за спасителната акция тук!", заяви в неделя губернаторът. Той уточни, че в момента се работи нормално, няма някакви по-сериозни пречки.

Надеждата на всички е двамата мъже да бъдат открити живи и да не се налага да се копае до края на галерията, за да ги намерят. Експертите смятат, че Ники и Иван са успели да се доберат до един от двата ръкава. "Калта става все по-рядка, не знаем с какво количество вода са разполагали двамата затрупани в момента на инцидента", каза Палев. Според него спасителите все още не са достигнали до мястото, където е станал пробивът и се е изсипало калното свлачище. Според миньори свличането е станало в дъното на галерията.

При тежкия инцидент в рудник „Ораново" в Симитли на 16 юли загинаха двама миньори – 41-годишният Асен Стойнев от село Полето и 45-годишният Христо Младенов от село Полена. Окръжната прокуратура образува досъдебно производство. Разпитани са колеги на загиналите, както и техните ръководители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай