Спартак води туристи в Склаве

Проект възстановява римския пазар за роби, на който е продаден великият водач на най-голямото въстание

Спартак води туристи в Склаве | StandartNews.com

Сандански. Край стадиона в село Склаве се чува неистовият рев на тълпата. Шестима гладиатори са се вкопчили в битка на живот и смърт на арената, обградена със специални въжета. По дървените пейки, където са насядали римляните, няма къде игла да падне.

Изпълнили са трибуните до пръсване. Всеки дере гърло за своя любимец. Най-много са овациите за якия тракиец Спартак, който умело върти меча и се брани с щита срещу своите противници. По време на всеки панаир в Древен Рим най-голямото забавление за народа са били гладиаторските битки. И тук това правило важи с пълна сила. Сред публиката са и патриции, и търговци, и плебеи. Различават се по облеклото, но не и по емоциите. Всички са въодушевени от битката на арената и крещят с пълни гърла. Встрани от тях е пазарът за роби, но в момента там търговията е замряла.

Погледите са вперени в гладиаторския бой

Останали са живи само двама мъже, които са вперили очи един в друг, обикалят в кръг и се дебнат. Всеки се надява другият пръв да сгреши, надява се на миг невнимание или пролука в защитата. Всеки от тях чака тази единствена смъртоносна грешка. Пот се лее от лицата на гладиаторите.

На арената е нетърпимо горещо. Зрителите крещят, ръкомахат и насърчават с викове бойците или ги освиркват - зависи на кого са заложили своите сестерции (римски монети). Победителят отново е Спартак. Името му се скандира дълго време от изпадналите в екстаз зрители...

Догодина всичко това ще се случи в санданското село Склаве. Но няма Холивуд да снима филм за легендарния водач на най-голямото робско въстание. А община Сандански ще възстанови пазара за роби от римско време, който е бил в селището. Кметството ще реализира проект по Програма за развитие на селските райони на стойност 49 513 лева, който бе одобрен преди дни. Другоселците вече наричат жителите на селото римляни. Защото наистина населеното място ще се превърне в един малък Рим от първи век преди Христа.

Легендата за вожда на най-голямото робско въстание в Древен Рим - Спартак, ще оживее тук. И това никак не е случайно. Старото име на селището е Славе - латинска дума, която означава "роб". Населеното място е известно като родно на великия тракиец и с някогашния пазар на роби, на който е продаден самият Спартак и който ще бъде възстановен. Но това няма да е всичко. Ще има гладиаторски тренировки и битки, ще се продават тракийски и римски кулинарни изкушения, различни стоки, ще има фолклорни прояви. По този начин ще се утвърди древният панаир в селището като привлекателно и запомнящо се място с история, легенди и обичаи.

В кметството ще се създаде малка експозиция за Спартак и за местните легенди с макети, с костюми на тракийци, гладиатори, ще е налице етнографски кът за тукашните народни носии. Информационни табла ще разказват историята на всеки един от предметите в експозицията. За да се привлекат български и чуждестранни туристи, ще се монтират указателни табели по пътя към Мелник до центъра на Склаве. Ще се изготви и разпространи информационна брошура, ще се заснеме малък филм по време на провеждането на възстановките и създадената експозиция с туристическата насоченост за реклама на селото, на историята му и на провеждащия се панаир.

За участие в гладиаторските тренировки, в пазара за роби и римския пазар ще се поканят младежи от региона. Шест млади мъже ще получат специализирано обучение за въртене на мечовете и щитовете в гладиаторските битки. С автентично въже ще се огради мястото на арената, където гладиаторите ще тренират. Най-често срещаните забавления по време на древните панаири са били гладиаторските битки.

Възстановката на панаира включва и гладиаторска тренировка с вече продадените роби. За целта ще се закупят автентични римски облекла за гладиатори, за търговци, за патриции, за роби, сандали, необходимото бойно снаряжение, две каруци, белезници, дрехи за тракийци. Ще има и дървени ведра за къпане на робите преди да се превозят до сцената за продажба. Обучението на гладиаторите ще се състои на място с инструктор. То няма да е само физическа подготовка, но и техника за водене на гладиаторски бой, презентиране и дегустация на автентична римска храна - риба, печено и варено месо, хляб от овес, просо и жито, грозде, ябълки, форми, стафиди, вино,орехи, мед и коприва. Най-важното е да се създаде туристическа атракция "Родната земя на Спартак".

Тези, които посещават възстановките, ще могат да си вземат автентичен фото бук със снимки и история на български и английски език. Някога робите били купувани от търговци, които ги препродавали на богати робовладелци. След това новата собственост била доставяна с кораби или сухопътни кервани до местоназначението си. На този пазар са били продавани за роби пленени от римляните при битки тракийци, славяни, мъже и жени от съседни племена. Според местни легенди, в началото на новото хилядолетие толкова много роби тракийци е имало в Склаве, че е било възможно да се замени тракиец за глава лук.

Ще се изработят и закупят специална матрица за изработване на дубликати на антични римски монети и сестерции, които ще служат за платежно средство на Римския пазар. В самата възстановка монетите ще се използват за закупуване на стоки от пазара единственото от участниците. Ще се изработят и закупят 2 копия на известни скулптури от епохата - глави на императори, по които да работят по време на пазара антични творци. На голяма стъклена и осветена витрина ще се изложат облеклата и снаряжението на гладиаторите и на Спартак. Възстановките ще се провеждат по време на панаира в село Склаве, който се състои през юни и ще се утвърдят като традиция. Експозицията в кметството на село Склаве ще бъде целогодишна, като достъп до нея ще има освен през делничните дни и през почивните дни.
"Крайно време беше това да се случи. По света си измислят истории, за да привличат туристи, а при нас всичко е истина. Така ще рекламираме и популяризираме културно-историческия туризъм в селото ни. Сигурно е, че ще идват много гости от страната и чужбина. 1600 жители сме, повечето ще стегнем по 1-2 стаи за гости, че да печелим и ние от туристите", твърди бай Илия от Склаве. Той и съселяните му с усмивка допълват, че надеждата им е с развитието на туризма да се превърнат от плебеи в патриции.

Местните хора очакват голям наплив и на инвеститори, които да вдигнат заведения и къщи за гости, както и хотели. Населеното място е на пътя за Мелник, което допълнително ще увеличи туристическият поток след възстановката на римския пазар за роби. Според тях най-много ще са гостите им от Гърция и Македония, тъй като са най-близо. "Само не знаем кой ще изберем за император по време на панаира, че да натежи съвсем събитието. Друго си е императорът на Рим да гледа гладиаторската битка на нашия герой Спартак", казват зевзеците в селото. Някогашното тържище за роби е било в местността Панаира в края на селището, близо до стадиона. Експерти ще обучат хора от местното население, които ще са водещи в следващите 5 години. Дано тази атракция и наплива на туристи оставят и младите в селището, да има работа за тях на този пазар, споделят възрастните хора.

"С римското робско тържище ще привличаме много туристи от страната и чужбина. Време беше Спартак отново да се появи в родния си край, макар и като част от проект. Ние обаче си имаме достоен негов наследник в лицето на големия шампион по борба Александър Томов, който е роден тук. Може да предлагаме на туристите невиждана битка между миналото и съвремието - Спартак срещу Томов", твърди кметът на Склаве Павел Пъхнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай