Сондата на ОАЕ влезе в орбитата на Марс

Успешната маневра ще позволи на космическия апарат да събере нови данни за климата

Сондата на ОАЕ влезе в орбитата на Марс | StandartNews.com

Космическата сонда "Амал" на Обединените арабски емирства влезе в орбитата на Марс. Успешната маневра ще позволи на космическия апарат да събере нови данни за климата на червената планета, където средната температура е минус 60 градуса, предаде БНТ.

След 7-месечен космически полет сондата "Амал", чието име в превод от арабски означава "Надежда", стига до основната част от своята мисия. Половината от опитите за въвеждане на земен апарат в орбитата на Марс са се проваляли. Но надеждите, възлагани на апарата от Обединените арабски емирства, се увенчаваха с успех.

След като "Амал", чието тегло е тон и 300 килограма, забави скоростта си от 121 000 на 18 хиляди километра в час, кривата на пътуването му се завъртя в елипсовидна орбита около четвъртата планета на Слънчевата система. Очаква се в продължение на две години сондата да заснема и изучава атмосферата и промяната на сезоните на Марс.

"Вече можем да си представим как ще дойде времето, когато хората ще успеят да се заселят на Марс", заяви директор комуникации в правителството на ОАЕ Халед Ал Шехи.

Ден след "Амал", до Марс трябва да достигне и китайската сонда "Тянвън-1". А сондата на НАСА "Пърсивиърънс" по план трябва да кацне на повърхността на червената планета на 18 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай