Неделя,

Софиянци с най-добър проект за Тютюневия град

От: Администратор -
A
A
A

18 колектива дадоха идеи за бъдещето на емблематичните сгради

Победителите от АДА предлагат 10 бизнес идеи за складовете

Софийски екип архитекти спечели конкурса на тема "Тютюневият град на Пловдив - идентичност, обновяване, приобщаване, спасяване", организиран от пловдивската колегия на Камарата на архитектите. Поводът бе разрушаването на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 на 6 март т.г.

Впоследствие пожар изпепели още няколко от постройките.

Първата награда от 2000 лв. получават Иво Пантелеев, Радомира Дамянова, Андрей Андреев и Елена Димитрова от ADA (Agency Design & Architecture). Същият екип спечели и конкурса за обновяване на зони 2 и 4 в центъра на столицата. Втора награда и 1500 лв. получават за проекта си Стела Динева и Никола Кожухаров.

Трето място и 1000 лв. заслужи младият Георги Петев, който е завършил в Грац, Австрия.

"Всяко от предложенията дава различен поглед към спасяването и оживяването на тази така ценна за града зона и посочва конкретни примери как това може да се случи. Много от архитектите залагат на цели бизнес стратегии в проектите си, тъй като факторът частна собственост е основен и непреодолим. Първото и най-важно нещо, което трябва да се направи, е онова, което е останало от складовете, да се укрепи, тъй като сградите са много уязвими и ще загинат зимата", подчерта председателят на журито проф. д-р арх. Тодор Кръстев.

Той коментира и трите отличени проекта. "Първият дава 10 много ясни бизнес идеи за различни части от зоната. Вторият залага на едно зониране с привлекателни градски функции. Третият проект предлага територията да се развие с конкретни бизнес инициативи от временен характер, които да покажат вътрешния капацитет на старите сгради", разясни проф. Кръстев. Председателят на КАБ Борислав Игнатов и член на журито заяви, че конкурсът е посланието на професионалната гилдия към обществото срещу простащината и арогантността през последните години. "Всяка загубена сграда е загуба на голям процент от малкия ни фонд на архитектурно наследство. Трябва да спрем да заличаваме историята си", категоричен бе арх. Игнатов. На събитието присъства и и.д. главен архитект на Пловдив Юлиана Петрова. Тя замества на поста Румен Русев, който беше отстранен от прокуратурата заради обвинения, свързани именно с Тютюневия град. Общо 18 колектива се включиха в надпреварата, от тях 9 са софийски, 5 - пловдивски и 4 идват от чужбина. За конкурса архитектите пуснаха и специален сайт, а проектите се оценяваха по 5 критерия от 9-членно жури с председател проф. Тодор Кръстев. Целта на архитектите беше да потърсят една по-цялостна концепция за развитието на защитената зона, която да дава баланс между публичните и частните интереси.

Оттук нататък архитектите ще предложат идеите от конкурса на местните общински власти, за да се използват в бъдеще. От 5 октомври всички проекти ще бъдат изложени на Главната до Художествената галерия, за да бъдат разглеждани от гражданите. Освен с идеи за визията на тази територия, архитектите са готови да съдействат на местната власт и с конкретни насоки за това как да се стопанисва Тютюневия град. Само, че първата задача, според тях, е спешно да се укрепят четирите изгорели склада и склада на ул. "Одрин" 8 и това да стане преди идването на зимата.

Оригиналът трябва да се съхрани на всяка цена

Проф. д-р арх. Тодор Кръстев,
председател на журито

Този конкурс е стратегически важен. Той е резултат от тази гражданска и професионална енергия, която пламна с огъня в Тютюневия град. Това е провокирало и архитектите, които участваха с проектите си. Всеки от тях дава различна гледна точка към складовете, но всички са убедени, че това е една зона с идентичност. С този конкурс ще отправим важни апели към местната и държавна власти. Даваме насоки на мислене, а то трябва да е комплексно. Територията не трябва да се гледа на парче. Нужна е стратегия и баланс между публичните и частни интереси. Изказваме и становище по отношение на начина, по който следва сградите да бъдат спасени. Оцелялото представлява изключително ценна архитектурна субстанция. Оригиналът трябва да се съхрани на всяка цена, като разрушените участъци да бъдат така възстановени, че да чертаят тази драматична биография на сградите. Отхвърляме категорично идеята за събарянето на складовете и преизграждането им.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички