Сладки и опасни. Кои са те?

При тях външният вид може да ни заблуди

Сладки и опасни. Кои са те? | StandartNews.com

Някои от животните са доста симпатични и ни се иска да ги погалим и нахраним. Същността им обаче може да се окаже опасна.

Ето за кои става въпрос.

Външно манулът /наричан по името на откривателя си още котка на Палас/ много прилича на обикновена котка. Изглежда дори още по-сладък и безобиден.

Но това е само на пръв поглед. Зъбите на манула са 3 пъти по-големи от тези на домашните котки. Те лесно побеждават по-едри хищници като лисиците.

Тези на пръв поглед лениви бозайници може да изглеждат напълно безобидни.

Но хипопотамът е едно от най-опасните животни в Африка. Те са всеядни и затова се хранят не само с растения, но и с месо. Дори структурата на челюстта и зъбите на хипопотама загатват за хищническото му поведение.

Хермелинът прилича на симпатично, малко, беззащитно животно. Той е от семейство порови и тежи най-много 150 грама. Но не се заблуждавайте. Това животинче е много издръжливо, пъргаво, плува отлично и светкавично се катери по дърветата.

Дебелото лори е наистина красиво животно. Но малцина знаят, че то е отровно. Нещо повече - това е единственият отровен примат на Земята.

Предните му крака имат жлези, които отделят токсини. Те са им необходими, за да ловува и да се защитава от по-едрите хищници.

Освобождаването на количествата от токсина се увеличава значително, ако животното е изплашено. Отровата може да причини анафилактичен шок не само при животните, но и при хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай