Сладката мъка да си сингъл

Сладката мъка да си сингъл | StandartNews.com

Женените трупат стрес и килограми, но сърцето им е по-яко

Много проучвания са доказвали, че здравето на човек може да зависи от това дали има връзка, или е сам. Някои изследвания показват, че когато хората се оженят, са по-склонни да напълняват, други пък посочват, че необвързаните умират по-млади. Постоянно се спори кое влияе по-добре - да имаш стабилна връзка или да си неангажиран. Истината обаче е, че всеки човек и всяка връзка са различни и не могат да се правят големи обобщения и изводи, пишат от списание "Health". Eто и кои са ползите и вредите от това да си свободен.

Фигура мечта

Проучване на списание "Health Psychology" от 2013 г. установява, че щастливо женените са напълнели значително 4 г. след сватбата. Те вече са спокойни, че са намерили своята "сродна душа", и не се стараят да впечатлят никого, а това означава, че не са толкова амбициозни, колкото необвързаните и не са под напрежение. Според учени от университета в Минесота, женените мъже трупат много повече килограми от тези, които са сами или в неангажираща връзка, а дори и от тези, които са сгодени.

Суета във фитнеса

Необвързаните се интересуват повече от това как изглеждат и се грижат по-старателно за външния си вид, пишат от сп. "Health". Те тренират по-често, хранят се правилно и се стремят да водят здравословен начин на живот. Британско изследване от 2011 г. показва, че 76% от женените мъже и 63% от омъжените жени се провалят на поставената им задача - да тренират по 150 минути на седмица. За сравнение - само 24% от ергените и 33% от свободните жени са се провали при това предизвикателство.

Приятелството лекува

Проучване на Масачузетския университет в Амхърст от 2006 г. доказва, че необвързаните обръщат повече внимание на приятелите си, виждат се с тях по-често и ги ценят повече. Семейните по-рядко общуват със съседите и не се виждат редовно със семейството и приятелите си. Други изследвания сочат, че необвързаните по-често са доброволци и държат повече на връзките си с роднините и близките.

Широко около врата

Хората, които още не са създали семейство, не живеят под постоянен стрес и не са толкова разтревожени за финансовото си състояние. Освен това редица проучвания сочат, че те са по-свободни и нямат много домакинска работа за вършене. Женените постоянно имат да подредят или изчистят нещо вкъщи, особено ако имат и деца.

Опасен скалпел

Операциите са рискови за всеки от нас. Проучване от 2012 г. на университета Емори, САЩ, обаче показва, че е три пъти по-вероятно неженените да умрат 3 месеца след направена операция на сърцето. Семейните обикновено са по-големи оптимисти и вярват, че операцията ще мине успешно и ще се възстановят бързо. Още повече - установено от учените е, че женените пушат по-малко, а това също им помага да оцелеят при операции. Други изследвания пък сочат, че хората, които никога не са се женили, по-рядко се разболяват, по-бързо се възстановяват от контузии, в сравнение с тези, които са женени или разведени.

Болката вляво

При необвързаните шансът да развият сърдечна болест скача с 5% в сравнение с женените, това потвърждава американско проучване от 2014 г. Разведените и овдовелите също са застрашени от сърдечни заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай