Скъпият зарзават крепи инфлацията

За година цените потънаха с 1,6 на сто

Скъпият зарзават крепи инфлацията | StandartNews.com

София. Поскъпването на някои плодове и зеленчуци през септември е единствената причина инфлацията да не е отрицателна за седми пореден месец. След като от март до август месечната инфлация е отрицателна, през септември потребителските цени са се покачили с 0,1%, обявиха от НСИ.

В резултат годишната инфлация е минус 1,6 на сто. Толкова ниска отрицателна годишна инфлация не е имало през последните 14 години - от април 1999 г., когато световната финансова криза удари и България. Причината за минималната инфлация през септември не е раздвижване на икономиката и повишаване на потреблението, а традиционното за есента поскъпване на зарзавата. Краставиците са поскъпнали с 28,6%, а доматите - с 26,4%.

Леко са се повишили цените и на свинското месо, киселото млякото и сиреното, като в резултат цените на храните са нараснали с 1,1%. Но при пресмятане на инфлацията според кошницата на ЕС, където харните имат по-малка тежест, през септември потребителските цени са паднали с 0,3%. През изминалия месец са паднали цените на обувките, климатиците и телевизорите, хотелите и ресторантите, развлеченията, услугите за ремонти в дома и здравеопазването. Явно освен традиционното за септември поевтиняване на почивките и на някои зеленчуци, заради силната конкуренция на пазара и желанието на хората да пестят на търговците се налага да свалят цените. Това е добре за отделния потребител, но не и за икономиката като цяло. Понижаването на цените сваля печалбите на фирмите, а оттам намаляват инвестициите и разкритите работни места. От отрицателната инфлация със сигурност печелят хората със спестявания в банките. За последните 12 месеца хората с годишни левови депозити в банка реално са спечелили близо 6,5%.

Какво поскъпна
през септември?

Ориз 1,1%
Свинско месо 1,8%
Кайма 0,7%
Риба 0,3%
Кисело мляко 0,4%
Яйца 2,3%
Сирене 0,6%
Кашкавал 0,7%
Домати 26,4%
Краставици 28,6%
Цитруси 1,2%
Зрял боб 5,2%
Кафе 0,8%
Газ за бита 3%

Какво поевтиня
през септември?

Брашно 3,2%
Птиче месо 0,6%
Прясно мляко 0,9%
Олио 6,8%
Чушки 5,4%
Зрял лук 7,5%
Моркови 5,3%
Ябълки 15,7%
Климатици 1,7%
Телевизори 0,6%
Автомобили 1%,
Почивки 18,8%
Хотели 11,6%
Ресторанти 0,3%

По данни на НСИ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай