Шофьорът, блъснал 12 души на „Цариградско”, бе освободен

Шофьорът, блъснал 12 души на „Цариградско”, бе освободен | StandartNews.com

София. Таксиметровият шофьор Михаил Куртев, който това лято помете 12 души на спирка на бул. "Цариградско шосе", е освободен от ареста под парична гаранция от 1000 лева. Това съобщава БНР.

"От прокуратурата обясниха, че това е станало с решение на наблюдаващия прокурор, тъй като е изтекъл максималният по закон срок за задържане", допълват от националното радио.

Според новите промени в Наказателно-процесуални кодекс обвинителят няма право да държи Куртев в ареста повече от 2 месеца за престъпление по непредпазливост. На 10 юли т.г. шофьорът се вряза в спирка на градския транспорт и помете 12 души.

Стандарт Нюз припомня, че при тежката катастрофа на 10 юли тази година, починаха двама души - 25-годишната студентка Станислава Ангелова и 6-годишната Ели Михайлова. Други 10 души пострадаха с различни наранявания и бяха настанени в болница. 

Таксиметровият шофьор Михаил Куртев, който шофирал в нетрезво състояние, се е движил с несъобразена скорост. В следствие на това спирката на „Царигардско шосе" буквално бе пометена от колата.

От КАТ и ДАИ обявиха, че шофьорът на таксито бил изряден. "През 1998 г., Куртев е бил признат за виновен, за това че е управлявал моторно превозно средство (МПС), с концентрация на алкохол в кръвта си 2,0 промила и му е наложено административно наказание – глоба. Спрямо Михаил Куртев е постановено задържане до 72 часа и СГП ще внесе искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража", съобщиха от прокуратурата малко след инцидента. 

На спирката на булеварда от СО поставиха обезопасителни колони, за да може гражданите да имат по-голяма сигурност, докато чакат градския транспорт. 

Трагедията с катастрофата предизвика голяма дискусия в обществото за правилата, по които се избират шофьори на таксита в столицата и страната. От своя страна таксиметрови компании алармираха, че заради грешката на техния колега са подложени на системни проверки от органите на реда. "Само неосъждани ще могат да бъдат водачи на таксита", каза след катастрофата зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров на заседание на парламентарната комисия по транспорт.

Психолози твърдяха тогава, че Михаил Куртев превъртял, след като преди време го напуснала жена му заедно с детето. В изповед отпреди дни той разказва как искал да се самоубие, след като разбрал за смъртта на момиченцето.

При първата мярка за неотклонение пък Куртев заяви в съда: "Изключително много съжалявам. Още съм потресен от случилото се. Жалко, че нищо не може да се върне назад".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай