Школото на Ана-Мария търси възпитател

Школото на Ана-Мария търси възпитател | StandartNews.com

София. 4-то помощно училище в София, в което учеше детето аутист Ана-Мария, търси възпитател и кинезитерапевт. Това гласи обява от вчера, качена на сайта на просветния инспекторат. От МОН обясниха, че четирима души от персонала са пожелали да напуснат заради натиска, който се оказва върху училището покрай скандала. Родителите на Ана-Мария отправиха обвинения в блудство срещу човек от училището.

На родителска среща в петък директорката Венета ал-Шериф е заявила, че обвиненията са измислени и прокуратурата най-вероятно няма да повдигне обвинения, разказаха майки. Срещу някои от тях били отправени обвинения, че са говорили пред медиите против училището.

Просветният министър Румяна Коларова пък заяви в Русе, че проверката на МОН е установила системен пропуск в софийските помощни училища. "Констатациите показаха, че останалите три помощни училища са дори по-неподготвени от Четвърто помощно за подобни случаи. Това означава, че все пак ситуацията в Четвърто помощно не е лична вина на директорката", обясни доц. Коларова. Междувременно директорите на помощните и на специалните учебни заведения започват обучение как да реагират, което ще се провежда съвместно с Агенцията за закрила на детето. "Основният проблем в Четвърто помощно училище е неразпознатият риск. Те са реагирали защитно, а не в интерес на детето", счита Румяна Коларова. Министърът потвърди, че МОН ще наложи дисциплинарно наказание, но ще изчака края на разследването, за да излезе с допълнително становище относно пропуските в училището на Ана-Мария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай