Шедьор на Пикасо проговори. Скрито изображение

Откритието направи експерт от музея „Гугенхайм” в Ню Йорк

Шедьор на Пикасо проговори. Скрито изображение | StandartNews.com

Един от ранните шедьоври на Пикасо проговори. Оказа се, че в него има скрито изображение на куче. Откритието бе направено благодарение на съвременни рентгенови технологии, позволяващи да се проникне под пластовете боя, предаде Нова тв.

ВИЖ ОЩЕ: Нова версия за Мона Лиза. Тайната рисунка

Картината Le Moulin de la Galette е рисувана от испанския художник по време на кратък престой в Париж, когато е едва 19-годишен. Експертът от музея „Гугенхайм” в Ню Йорк Жули Бартен, прекарала години в проучване на творбата.

ВИЖ ОЩЕ: Таен шифър в очите на Мона Лиза

„Имаше нещо странно в няколкото напластени слоя боя в долния край на картината. Това някакси не кореспондираше с цялостната композиция на картината. Затова насочих вниманието си именно там”, посочва тя.

Така с помощта на микроскоп и рентген било разкрито изображението на куче. За по-обстоятелствено проучване трябва да бъдат премахнати слоевете боя, но това би увредило картината и не е възможно. Бартен предполага, че кучето е кавалер кинг Чарлз шпаньол – популярна порода в Париж по време на престоя на Пикасо. Сега експертите трябва да отговорят на въпроса – защо художникът е променил замисъла на първоначалната композиция и е премахнал животното.

Le Moulin de la Galette е смятана за един от ранните шедьоври на Пикасо. От десетилетия тя е част от колекцията на музея „Гугенхайм”. Сега заема централно място в експозицията, озаглавена „Ранният Пикасо в Париж”, в която са включени рисунки, фотографии и скици на художника от първите му години във френската столица в началото на 20-и век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай