Северният магнитен полюс приближава Сибир

Учени са установили причината за това

Северният магнитен полюс приближава Сибир | StandartNews.com

Северният магнитен полюс се мести с бясна скорост към Сибир заради промени в магнитните сили на две места в земното ядро, показва ново изследване, пишат от Daily Mail. Учени от Вликобритания и Дания са установили причината за мистериозното движение.

Изследователи от цял свят следят северния полюс, откакто Джеймс Кларк Рос първи уточни позицията му през 1931-а в канадската част на Арктика, на полуостров Бутия в Нунавут. Оттогава при всяко измерване той се измества на север, средно с 15 км годишно. До 70-те години на миналия век движението му е криволичило и след това тръгва по права линия. От 90-те години се е ускорило четири пъти и вече е 50-60 км годишно. При сегашната траектория се очаква полюсът след 10 години да се е преместил с още 390 до 660 км, близо до Източносибирско море.

„До сега не сме ставали свидетели на подобно нещо. Предполагаме, че полюсът ще продължи да се движи към Сибир, но все пак няма как да сме сто процента убедени, защото не можем да предскажем бъдещето“, коментира професор Фил Ливърмор.

Изместването на полюса се движи между две аномалии - отрицателни магнитни потоци. Единият е дълбоко под Канада, другият под Сибир. Те са известни отдавна, както и че с времето нарастват или се свиват. От 1970-а до 1999-а промени във взаимодействието между течната мантия и плътното въртящо се ядро на планетата са удължили аномалията под Канада. Това е намалило силата на съответното магнитно поле, а под Сибир то се е засилило. Учените твърдят, че затова полюсът рязко се е насочил натам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай