Сеч и боклуци докарали потопа (ОБЗОР)

Сеч и боклуци докарали потопа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Прокуратурата с обвинение за убийство от немарливост

Сеч на гората до "Аспарухово" или боклуци в дерето са възможните причини за потопа във Варна. "Огромното сметище в дерето е събрало падналата през последните дни вода от дъжда, но в един момент тя се е отприщила надолу", каза Ерджан Ебатин, шеф на РИОСВ Варна. Веднага са предприети мерки и предписания за почистване на дерето, за да не плъзнат зарази. Председателят на регионалната комисия в парламента Борислав Гуцанов разказа, че навремето тук имало свлачище. Заради него се срутили къщи, военно поделение и сватбен салон. После никой не почистил. Хората започнали да изхвърлят отпадъци и станало сметище. Гуцанов е категоричен, че са необходими отводнителни диги. Еколози пък алармираха за пореден път за масовата незаконна сеч в местността Джанавара, от баира на която тръгна стихията. "Кореновата система задържа водата, а след като всичко е минало под брадва, тя ще се трупа в земята и ще тръгне или баирът ще се повлече надолу с хиляди тонове земна маса и пръст", обясниха те. Местните в квартала заподозряха, че вълната тръгнала от пробит резервоар, собственост на ВиК в бивше военно поделение. Тази версия обаче беше отречена от четири институции, между които община и областна управа. Засега официална причина за бедствието е невижданият порой. Междувременно Окръжната прокуратура във Варна започна досъдебно производство за "убийство поради незнание или немарливост при упражняване на длъжността". Наказанието е до 5 години затвор.

Развален телефон скара кмет и премиер

Водната стихия докара нова политическа буря в държавата. Премиерът Пламен Орешарски и кметът на Варна Иван Портних взаимно се обвиниха в бездействие. "Няма връзка с държавата", заяви Портних от тв ефира късно в четвъртък. "Звъня на цялата държава, но отговор няма от никой. Слава Богу, на местно равнище се организирахме", каза кметът. Последва светкавичен отговор на Орешарски. Първо във Фейсбук той обясни, че е разпоредил спешно на вицепремиера Цветлин Йовчев, главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и директора на ГД "Пожарна безопасност" Николай Николов да отпътуват за Варна. "Не е вярно, че не съм отговарял по телефона на Портних, защото той не ме е търсил. Напротив, самият аз направих многократно опити да се свържа с него", написа Орешарски в социалната мрежа. И допълни, че отива при бедстващите. По-късно стана ясно, че двамата са си звънили на грешни телефони. Все пак разправията не спря. "Тук е тъмница, вали проливен дъжд. Няма, нищо няма", продължи да негодува кметът. Оказа се обаче, че докато изрича тези думи, транспортният министър Данаил Папазов е на една ръка разстояние от него. Министър и кмет са били по едно и също време на една и съща улица в "Аспарухово", без да знаят. "Кметът не е потърсил нито мен, нито главния секретар.

Директорът на местната дирекция се е опитвал два часа безуспешно да се свържат с него. Не знам дали държава или кмет няма", отсече около полунощ вътрешният министър Цветлин Йовчев. И продължи: "Мародерство е в такъв момент да се злоупотребява с нещастието на хората. Докато кметът е давал интервюта, държавата се е грижила за хората". Дуелът не спря и в ранните часове на петък. "Иван Портних е неадекватен, защото политиканства, вместо да помага на хората", заяви във Варна премиерът. А на въпрос дали е имало забавяне от страна на държавните институции Орешарски отговори: "Само на кмета - той даваше интервюта, докато моите министри работеха". Въпреки скандала Орешарски и Портних седнаха на една маса във Варна, за да обсъдят ситуацията. "Поканих кмета, за да влезем във взаимодействие с местните власти и да има още по-добра координираност и да видим с какво държавните служби могат да го подпомогнат в разчистванията", обяви премиерът във Фейсбук. Междувременно военният министър Ангел Найденов подчерта, че ведомството му има ангажирани катери и водолазни екипи в наводнените райони.

Неофит: Проявете любов към ближния

Светият синод на Българската православна църква начело с патриарх Неофит също изпрати съболезнователен адрес чрез кмета на Варна Иван Портних. "С тревога и отеческа болка приемаме вестта за бедствието, връхлетяло Варна и епархията, причинило много материални щети и взело безценни човешки жертви", пише в писмото. Синодът отправя и призив към всички свещенослужители на Българската православна църква и православните християни: "С непоколебима вяра в Премъдрия Божий промисъл, милост и любов да отправят молитви за жертвите на наводнението, техните близки и да проявят на дело любовта към ближния, като окажат нужната поддръжка и помощ на всички пострадали". Светият синод е отправил и молитва към Бога, "в чиято власт са природните сили - да прояви Своята велика милост, да утеши скърбящите и да заличи причинените рани".

Събраха 233 000 лв. от SMS-и за варненци

233 058 SMS-а бяха изпратени само за няколко часа в петък за пострадалите от наводненията. Цената на едно съобщение с текст DMS VARNA на номер 17 777 е 1 лв. В същото време много българи и фирми се включиха в даренията. По 50 хил. лева дадоха Булгартабак и компанията "Южен поток транспорт". Мтел дари 20 000 лв. Организирана бе и вътрешна кампания сред служителите на телекома за събиране на неща от първа необходимост. Пловдив помага на Варна със 100 000 лева, съобщи временно изпълняващият длъжността кмет под тепетата Розалин Петков.

Еврокомисарят по бедствията Кристалина Георгиева даде 20 000 лева лични средства. Инициативен комитет от почерненото при потоп село Бисер също започна събирането на дарения в помощ на бедстващите хора от Североизточна България. Инициативата започна Танка Георгиева, която дари първа цялата си пенсия за пострадалите. Само за 15 минути хората от Бисер разпространиха подетата кампания от махала на махала и успяха да съберат 400 лв. за четвърт час. И БСП се включи в кампанията, като дари 30 000 лева. Български Червен кръст активира номера за бедствени ситуации - 1466.

10 000 лв. за близките на жертвите

С 10 000 лв. еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите във Варна и Добрич. Това съобщи социалният министър Хасан Адемов, който участва в заседание на Кризисния щаб в морската столица. Той предложи безработни да помагат на Гражданска защита и полиция в борбата с бедствието. Еднократно финансово подпомагане в размер до 325 лв. ще бъде отпуснато на всички пострадали. От Главна инспекция по труда пък напомниха, че право на обезщетение имат хората, които не могат да се явят на работа заради бедственото положение в различни райони на страната. "Български пощи" имат готовност да предоставят легла на останалите без дом в почивните си бази. Общината във Варна ще осигури безплатни погребения на загиналите, а съветниците ще дадат по една своя заплата за бедстващите.

Депутатите в бойна готовност

Депутатите почетоха с минута мълчание жертвите на наводненията. "Пред стихията всички да бъдем по-обединени", призова председателят на НС Михаил Миков. Заседание нямаше, тъй като не се събра необходимият кворум. По-късно стана ясно, че голяма част от депутатите от БСП са по изборните си райони и следят ситуацията. ГЕРБ не влязоха в зала. Миков обясни, че ако се налага Народното събрание да взема решения от извънреден характер, свързани с трагедията, ще свика депутатите.

Да ни искате оставка за дъжда

Даниела Бобева, вицепремиер

В държавния бюджет са заделени средства за реакции при кризи, като от тях вече са предназначени 800 000 лева за борба с комарите по Дунав. Мисля, че ще се справим в рамките на този бюджет. Все още не са ясни изцяло щетите и не знаем какво ще се случва оттук нататък. Може би трябва да ни поискате оставката, че не можем да спрем дъжда.

Бедствията не зависят от партии

Алиосман Имамов, зам.-председател на НС

Смятам, че държавата и общината ще направят необходимото да помогнат на хората, пострадали от това бедствие. Не трябваше да се случва политиканстването от тази сутрин както от страна на кмета на община Варна, така и от страна на държавата, защото природните бедствия не зависят от партии и от това кой е на власт.

Застрахователите да действат

Атанас Мерджанов, шеф на вътрешната комисия в НС

В този тежък момент е необходимо да се прояви смирение и хладнокръвие. Всеки опит за политическа спекулация на гърба на трагедията на хората би била пагубна. Всички застрахователни компании, които имат отношение към пострадалите, да проявят разбиране и бързи действия. Вероятно ще се наложи бърза оценка на щетите по отношение на земеделските райони и ще се търси и много спешна намеса и помощ от страна на ЕК за преодоляване на тежките последствия.

Цинизъм е да си мерят работата

Бойко Борисов

Най-правилно е само да се казват съболезнования. Всички останали коментари са цинични. Възмутен съм от поведението на кмета Портних, от премиера Орешарски, от вътрешния министър Йовчев. Проявявам разбиране, кметът е по-млад, емоционален. Трупове вижда за първи път сигурно. Възмутиха ме всички с тези изказвания - когато хората очакват помощ, да си мерят всъщност кой по-малко работа е свършил, а не кой какво е направил.

Вината е на общината

Волен Сидеров

Конкретната причина е, че там, където е станало бедствието, има незаконни постройки, направени от цигани. Сградите са стеснили въпросното дере, така че да се натрупа вода и после тя да прелее. Тези незаконни постройки е трябвало да бъдат отстранени от общината в лицето на кмета. Той трябва да застане пред съда.

Канализацията не работи

Иван Костов

Във Варна отдавна е ясно, че системата за канализация и пречистване не работи. Трагедията е резултат на подценяване. Навремето бе написана стратегия за водите, която остана подценена. И не се предприе нищо.

Компаниите плащат бързо обезщетения

Пострадалите, които имат застраховки, ще разчитат на ускорено изплащане на обезщетения за имущество. Това показа допитване на "Стандарт" до водещи компании. За да ускорят справянето с кризисната ситуация, някои ще изплащат авансово обезщетения на застраховано и пострадало имущество. От "Алианц" съобщиха, че ще изплатят 500 лв. на всеки клиент, чиято кола или дом са пострадали от наводненията във Варна, Добрич, Велико Търново и Габрово. Има допълнителни екипи за огледи и регистрация на щети на място, а офисите на компанията в морската столица ще работят през почивните дни. От "Лев Инс" също са започнали авансово изплащане на обезщетения на пострадалите и са изпратили мобилни екипи в засегнатите райони. "Армеец" организираха дежурни екипи за центровете си във Варна, Велико Търново и Бургас, които ще работят и в почивните дни. Клиентите със засегнато движимо или недвижимо имущество могат да се обърнат към дружеството в 10-дневен срок. Специална организация на работата в генералното си представителство във Варна направиха и от "Бул Инс". Пострадалите могат да звънят на тел. 0884 713103 и в почивните дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай