Сашка Васева несломима, какво направи в най-тежкия момент

Тя е страхотен професионалист, разкри Тео Ушев, който я снима в кино дебюта си

Сашка Васева несломима, какво направи в най-тежкия момент | StandartNews.com

Теодор Ушев разказа много интересни подробности около снимките на първия си игрален пълнометражен филм, „φ1.618“, с който на 8 октомври ще бъде открито поредното издание на елитния кино фестивал по литературни хитове „Синелибри“.  Оказва се, че световнопризнатият аниматор работи пет години по проекта, като последните две от тях са посветени на постпродукцията. Звукът е бил в ръцете на носител на „Оскар“, който се е съгласил да се труди месеци наред за „φ1.618“ срещу една десета от традиционния му за Холивуд хонорар. Мартина Апостолова, която е в една от главните роли, е висяла заради каскада на 100 метра от земята и едва после е признала на Ушев, че има страх от високото. Най-потресаващо обаче е било, когато Сашка Васева е приела офертата да участва в лентата, въпреки че точно в този момент е била в изключително тежко здравословно състояние.

„Тя е изумителен професионалист – дойде, пя, игра със страхотен стоицизъм. Просто доказа, че е по-силна от болестта. Присъствието й е много важно.“, разкри Теодор Ушев при Петя Дикова в bTV.

„Не съм „игрален“ режисьор, предпочитам да си рисувам. Затова за дебюта ми беше много важно да се чувствам сигурно тук – у дома и стените помагат. Филмът има конструкцията на електронна игра, с нов език, брутална приказка от 9 до 99. Не обичам реализма в изкуството.“, сподели още Ушев, който не се вълнува от наградите, независимо, че има номинация за „Оскар“ плюс „две мазета с тенекии, пластмаса и стъкло“. 

Но твърди, че винаги е емоционално, когато показваш творбите си у дома. „Филмът беше селекциониран за четири фестивала. Два от тях са в София и в Монреал - градовете, които са ме изградили като артист. Това е знак, а аз съм суеверен човек”, добави в „Тази неделя“ кинаджията. „Числото φ1, 618 е на златното сечение в съвършенството, към което всички се стремим. След като измислихме заглавието в началото, изведнъж ми хрумна, че можем да подведем целия филм в тази посока – от кадрирането до звука. Всичко е подчинено на това число, на златното сечение“, коментира още Ушев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай