Със скандал започна пресконференцията на протестиращите

Със скандал започна пресконференцията на протестиращите | StandartNews.com

София. Със скандал започна първата пресконференция на представители на протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски. Представители на движение "Свобода", станало известно покрай преговорите с предишното правителство по време на февруарските протести, взеха думата от журналистите и се заеха с лични нападки срещу една от организаторите - маркетинговият специалист Жюстин Томс. 

На поканата да напуснат, хората от "Свобода" се възпротивиха физически в опит да провалят пресконференцията. Журналистите търпеливо изчакаха полицията да ги изведе от залата. Провокаторите бяха изпратени с аплодисменти и викове "Оставка", след което събитието продължи нормално.

Протестиращите заявиха категорично, че няма да правят политическа партия. Отрекоха връзки с която и да е от съществуващите и новосъздадени партии. Бяха запитани за всяка от парламентарно представените и непредставените партии поотделно и за всяка поотделно съобщиха, че не планират съвместни политически проекти.

На въпрос в какво ще се изразява техният принос в политическия живот, след като няма да се борят за властта, протестиращите отговориха, че смисълът на Протестната мрежа е да се оказва граждански контрол върху всяка власт и всяка партия да си вършат работата коректно и прозрачно. Мрежата се създава с цел обмен на мнения и идеи между всички граждани, които имат позиция, и така те по-лесно могат да се обединяват в групи за натиск при нередности в управлението. 

Един от двамата организатори на безплатното кафе в инициативата "На кафе пред парламента", Георги Илиев, съобщи, че заедно с негов приятел са решили да преброят по този начин протестиращите, занесли са своя кафе машина и за да купят кафе за следващия ден, са сложили кутийка за дарения. След покриване на разходите за кафето са останали пари, които протестиращите са дарили на църква.

Пресконференцията е първата публична изява на Протестна мрежа - обща среда на взаимодействие, създадена от активни участници в протестите срещу правителството. Мрежата е изградена на хоризонтален принцип от онлайн и "живи" групи за натиск, съобщават организаторите. Тя няма за цел да води диалог с правителството, защото исканията й се свеждат до оставка и провеждане на демократични избори. Днес в БТА Мрежата представя своите първи говорители. Те нямат претенцията да представляват всички протестиращи - всеки участник в протестите има своето място в мрежата, може да изрази своето мнение. Участваха Жюстин Томс, Иван Димитров, Лъчезар Косев, Асен Генов, Ясен Атанасов, Ивайло Захариев и Теодор Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай