Сървайвърите от Джендема бързат за бригада в Англия

Сървайвърите от Джендема бързат за бригада в Англия | StandartNews.com

Близките се чудят как ще покрият 60-те хиляди за операцията по издирването

Калофер. Меракът да видят водопада Райското пръскало вкарал студентите Виктор, Веселин и Христо в 70-часов кошмарен "Сървайвър" в Джендема. Стари планинари казват, че не случайно мястото носи това име - който влезе там, трудно излиза. Още тръгвайки към водопада, момчетата объркали маршрута и излезли на планински път за високопроходими автомобили, водещ към връх Ботев, разказа свакото на Веселин, Христо Христов, когато се прибра с момчето и майка му в жилището на ул. "Георги Живков" в старата столица около 21 ч във вторник.

"Объркали са се и в тъмнината, тръгнали напосоки. Виждали са хеликоптерите и делтапланерите, махали са им, но не е имало видимост от въздуха, за да ги забележат. Момчетата не са искали да правят преход, а само да отидат на екопътеката за Райското пръскало, разказа вуйчото на Веселин. "Докато са оцелявали, нощували направо под дърветата. Не са яли нищо, вода пиели само от потоците. Животни също нямало", разказал Веско на свако си. Когато излезли сред цивилизацията след 4 дни лутане в Балкана, децата плачели, разказаха родителите им. Иначе били в добро състояние, но доста уплашени и дезориентирани. Нелепото е, че на няколко пъти се разминавали със спасителите. Според свакото на Веселин на всеки може да се случи подобно нещо, никой не е застрахован, щом не е опитен планинар. "Децата са вървели напосоки, нямали са никакъв ориентир. Добре че са се сетили да тръгнат надолу по реката", казва Христо.

Майката на Веселин в момента се чувства като най-щастливата жена - след като детето й се прибра живо. Е,

малко му е ядосана

за необмислената постъпка, но преди всичко се радва на хепиенда. "Благодаря на всички, които са участвали в акцията по намирането на сина ми и двамата му приятели. Ако не бяха те, сигурно нямаше да издържа", каза през сълзи майката на Веселин, Мария Иванова. Жената реши да разговаря с журналистите едва на следващия ден, след като синът й и се прибра от злополучното пътешествие в Балкана. "Искам да се извиня и на медиите, че си го изкарах на тях. Но имаше и такива, които изсипаха една кофа помия върху сина ми и другите две момчета.

Изкараха ги наркомани и ги нарекоха кретенчета

и гаменчета. Заради тях бях бясна", каза Мария, която във вторник вечерта отказа да дава интервюта.

Иванова разказа, че момчето й се е прибрало много уморено, заспало около 2 ч през нощта и на следващия ден около 11 ч още бил в леглото. Вечерта вдигнал много висока температура в резултат от инфекцията на раната на ръката му. Разказал на майка си, че още щом изгубили пътя за Райското пръскало, с Христо и Виктор позвънили на тел. 112 и в хижа "Рай". Оттам им се обадила някаква жена, която се представила за хижарка, а после се оказало, че не била организатор. Три денонощия момчетата почти не спирали, вървели непрекъснато дори и след залез слънце. Само веднъж дремнали за няколко часа в пещера, която открили случайно край една от пътеките. Кошмарът за тях станал още по-голям, след като още в събота през нощта завалял пороен дъжд, придружен с градушка. Туристите били измокрени до кости, а други дрехи нямали. И тримата били пушачи, но

носели само една запалка,

която след като се намокрила от пороя, вече не работела и опитите им да запалят огън останали напразни. Въпреки трудностите те не са изпаднали в паника и са съобразили да вървят в подножието на планината и по устието на реката. По време на един от нощните преходи Веско се опитал да се хване за скала, но част от нея се откъртила и затиснала ръката му. Момчето решило да я мие винаги, когато има прясна вода, което обаче инфектирало раната и започнал да вдига температура. Веднага след пристигането му в града медиците във великотърновската болница са го прегледали и са сменили превръзката на раната му и температурата вчера е започнала да спада.

До вчера никой не е търсил майката и момчето във връзка с разходите по спасителната операция, които според спасителите излизали по около 20 000 лв. на дете. Майката каза, че няма такива пари, но ако се наложи, ще търси и ще ги плати. "Държавата и толкова много хора доброволци направиха толкова много за издирването на нашите деца.

Благодарна съм на всички

ако ми поискат тези пари, ще мисля как да ги намеря", треперейки казва майката на Веселин.

На 20 юни Веско трябва да замине на лятна студентска бригада в Англия с приятеля си Христо, втория от изгубилите се в гората. "Дано ръката му дотогава да зарасне и да може да отиде, защото отдавна се подготвяше за това пътуване", надява се майка му. Момчето никога не се е занимавало с планинарство или алпинизъм. Наблягал основно на фитнеса в кварталната спорта зала.

Бащата става спонсор на ПСС

"Още първата вечер момчетата бяха загубили надежда, психически бяха рухнали, ако не бяха самолетите, ако нямаше това движение на хеликоптери, на делтапланери, да им покажем, че не сме ги оставили, че ги търсим, не знам как щяха да издържат", признава бащата на Виктор - Николай Димитров. През цялото време той е бил със спасителите и е възхитен е от човечността им и професионализма им. От неделя следобед единствената връзка с младежите била чрез по-стар модел GSM. Но в понеделник замлъкнал и той. Димитров, който е собственик на фирма за хляб и хлебни изделия, и има възможности, възнамерява да спонсорира Планинската спасителна служба в Сопот.

След екшъна трите момчета не искали и да чуят за излет в планината. Но бащата на Виктор е решил да сбъдне тяхното първоначално желание - да видят Райското пръскало. Дотам обаче тримата младежи щели да отидат този път с водачи и GPS.

Спасители от Сопот искат полицейско разследване

"Уместно ще бъде провеждането на полицейско разследване на поведението на трите изчезнали момчета", заяви пред в. "Марица" шефът на сопотския спасителен отряд Цветко Цветков, който ръководи цялата акция по издирването им. "Информацията, която подаваха, както и поведението им, бяха нелогични. До 3-4 дни ще бъде завършен анализът на акцията и ще бъдат оценени разходите по нея. Практика е в такива случаи Планинска спасителна служба (ПСС) да предостави тази сметка за плащане на хората, които е издирвала. Според Цветков акцията е била организирана добре.
Родителите и момчетата обаче не са се срещнали със спасителите, нито са им казали "мерси". "Благодарностите в случая не са от значение, но официалната практика е спасителите и спасените да разговарят дълго и подробно за случилото се, да изясняват всички детайли и причини за изгубването на хората в планината, защото този опит е безценен за хората, които рискуват живота си, изоставят работата си, за да спасяват чужд живот", смята Цветков.

Акцията най-мащабна за последните 20 г.

Акцията по спасяването на трите момчета в Джендема излязла по около 20 000 лева на човек. Това съобщи пред bTV Иван Драгошинов от Планинска спасителна служба. Акцията по спасяването им е най-голямата в страната през последните 20 г. "Трите момчета не са знаели къде отиват. Аз ги попитах къде са и те ми казаха, че не знаят, че виждат светлините на Карлово. Веднага казах да говорят само с представители на ПСС, за да не хабят батериите си. Въпреки това са се обадили на свои близки. След като ми казаха, че са стигнали до някаква срутена постройка, аз разбрах, че не са ме послушали", заяви Драгошинов. И уточни, че момчетата не са имали застраховка. "Едногодишната струва 35 лв., когато включиш и хеликоптер - 40 лв. Тръгнали са безотговорно и се държаха безотговорно", подчерта Драгошинов.
За четирите денонощия в спасителната операция бяха включени 3 хеликоптера на военните и Гранична полиция, 50 планински спасители, още толкова доброволци, обучени кучета, делтапланеристи. Само за доброволците разходите за първия ден са били 800 лева. След това им се полагат по 40 лева на ден. Сумата обаче не включва вдигането на хеликоптерите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай