Самуил скара Благоевград

Самуил скара Благоевград | StandartNews.com

Пращат петиция до президента за ново име на града

Цар Самуил скара Благоевград. 7200 души във Фейсбук подкрепиха идеята на писателя от Карлово Кирил Милчев градът да се прекръсти на Самуиловград. Инициативен комитет, подкрепен от сдружение "Азбукари", дори е изпратил петиция до президента Росен Плевнелиев с предложение за новото име. Благоевградчани обаче настръхнаха. "Никой няма да подкрепи тази идея. Това е желанието на няколко души, които търсят своите три минути слава", категоричен е председателят на общинския съвет Радослав Тасков.

Милчев твърди, че не иска да става кръстник на града, а само да се уважи един велик български владетел. На 6 октомври 2014 г. България ще отбележи 1000-годишнината от трагичната гибел на цар Самуил. Това не е първи опит за смяна на името на Благоевград.

Идеята за ново име на Благоевград е стара. През годините на няколко пъти общественици и политици правят опит да прекръстят областния център, но така и не срещат подкрепа от населението. За последно в края на миналата година общинският лидер на ДСБ Калоян Ханджийски изрази становище, че Димитър Благоев не заслужава градът да носи неговото име и трябва да се преименува на древното си име - Скаптопара. И сега благоевградчани не са съгласни да станат "самуиловградчани". Още повече, че трябва да се сменят актове за собственост, лични карти, паспорти и други документи. Почитането на една личност от българската история не е в това да кръстиш град на него, смятат хората. Подобна промяна въобще не стои на дневен ред и пред местната власт. Никъде никой не събира подписки в областния център за поредното предложение за смяна на името. "Този дебат се води само във фейсбук. Няма нищо официално при нас. Нито пък някой се е обадил, за да съгласува такова мнение и да иска нашата позиция", твърди Радослав Тасков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай