Съкратени работници от "Пиринска мура" отново на бунт

Съкратени работници от "Пиринска мура" отново на бунт  | StandartNews.com

Благоевград. 150 бивши работници на мебелната фабрика „Пиринска мура" в Банско отново се стягат за протест.

Американският собственик на дружеството Александър Грос вече 5 месеца бави плащането на дължимите им три месечни възнаграждения.

„Имаме да вземаме две брутни заплати като обезщетение и още едно за месец юни, тъй като тогава бяхме в престой по вина на работодателя", заявиха работници, които останаха на улицата през юли тази година.

Всеки от тях има да получава между 1200 и 1600 лева. Те ще внесат в понеделник /3 ноември/ в община Банско искане за провеждането на мирен протест. Не е изключено да блокират и международния път за ГКПП – Илинден – Ексохи, който минава през курортния град.

„Работниците имат информация, че във вторник и сряда в предприятието ще са собствениците и управителите на фирмата. Затова искат да протестират точно в тези дни", каза каза председателят на КНСБ в Пиринския край Емануил Манолов.

В началото на месец юли управителят уведоми служителите, че е създал нова фирма "Мебели Грос" и им предложи договори за преназначение в новата фирма за половин година с изпитателен срок. Хората обаче не се съгласиха, тъй като никой не им даде гаранция, че ще получават заплатите си навреме. От началото на годината всички 280 работници в частния завод за дървени столове многократно спираха работа и стачкуваха заради неизплатени заплати. Най-сериозни бяха бунтовете през февруари, когато на няколко пъти те блокираха пътя Банско – Гоце Делчев – Драма.

„Зимата дойде, а ние и семействата ни сме на ръба на оцеляването. Никой не ни пита как ще си купим дърва за огрев, как ще издържаме децата си, как ще си набавим храна. Държавата е безсилна, не може да направи нищо, за да си получим дължимите пари", негодуват бившите работници на мебелната фабрика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай