Сачми самоделки убили бившия пътен шеф

Сачми самоделки убили бившия пътен шеф | StandartNews.com

Стрелецът Илия Грудов и жертвата Златко Тончев били първи приятели

След като забранили патроните "деветки" за глигани, започнали да ги правят вкъщи

Кървава трагедия се разигра в гората край Малко Търново в събота на обяд. Ловец застреля свой колега и го уби на място. Жертвата е 57-годишният Златко Тончев, който е бивш шеф на Пътно управление - Малко Търново. Смъртоносният патрон е изстрелян от 73-годишния Илия Грудов, който пък е бивш митничар. Двамата били първи приятели и не пропускали ловен излет на местната дружинка. Основната версия е, че Грудов е объркал авера си с дивеч и стрелял срещу него по погрешка.

Ловците в Малко Търново са като попарени след трагичния инцидент. Никой от очевидците не иска да говори за нелепата трагедия. "Всички сме съкрушени, драмата е голяма. Загубихме един добър и верен приятел", каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев, който е бил приятел със загиналия Тончев и също е запален ловец. В ловната им дружинка случайни хора почти няма. В нея членуват предимно бивши полицаи, митничари и местни големци. Затова сред ловците в региона е известна като полицейската дружинка. Покрай лова повечето авджии завързали и дълги приятелства помежду си. Групата авджии не пропускала почивните дни и задължително всеки уикенд излизала на лов. В злополучната събота ловджиите се събрали както обикновено и рано сутринта потеглила към гората. Този път решили пусията да бъде в местността Света Марина, която се намира близо до заставата, на няколко километра от Малко Търново. "Не разбрахме как и какво стана. Времето беше ясно, хубаво. Не е имало мъгла, но белята стана", лаконично коментира авджия от дружинката. Трагедията се разиграла в 14.10 часа след обяд. Опитният ловец Илия Грудов чул шум в гъсталака, вдигнал пушката, прицелил се и стрелял. Секунда след изстрела чул вик и хвърлил двуцевката. Хукнал към мястото, където се прицелил, и заварил приятеля си смъртно ранен.

Започнал отчаяно да вика за помощ

В гората настанала суматоха, на бегом пристигнали и другите ловци. Повикали бърза помощ, но само след броени минути простреляният Илия издъхнал. Ловецът е бил надупчен буквално на решето. В тялото му попаднали общо дванадесет сачми, които разкъсали дробовете му и предизвикали фатален вътрешен кръвоизлив. Една от сачмите попаднала в главата му, точно в окото. Според разследващи, сачмите са били толкова много, че Тончев не е имал никакъв шанс да оцелее.
Дошлите на местопроизшествието полицейски служители извършили щателен оглед и разпитали за инцидента всички до един, участвали в кървавия лов. Стрелецът Илия е тестван веднага с дрегер за употреба на алкохол, който отчел отрицателен резултат, съобщиха от бургаската полиция.
Униформените обаче

засекли грубо нарушение на правилата за ловуване

Оказало се, че 57-годишният Златко Тончев е прострелян със сачми, забранени от закона. Бившият митничар Илия Грудов решил да ловува с изхвърлените от употреба патрони 13/0, популярни сред ловците като "деветки". Те са значително по-големи от останалите и нанасят големи поражения. Заради зачестилите инциденти по време на лов точно с такива муниции, преди няколко години те са били забранени за употреба. Ловците обаче имали начини да си ги приготвят сами в домашни условия и да нарушават закона. Използвали ги предимно за лов на глигани, разказаха запознати. Според криминалисти, ако изстреляният срещу Тончев патрон бе от друг вид, той можеше и да оживее.
По случая е образувано наказателно производство и е назначена балистична експертиза.

Спипаха 5 наши авджии да ловуват в Гърция

Това е постановка, искат да ни оклеветят, твърди тарторът на дружинката в Туховища

Петима авджии от ловната дружинка в сатовчанското село Туховища са били заловени след незаконен лов в Гърция. Екшънът с ареста на ловците е станал в събота към 10,30 часа, когато съвместно действали служители на Гранична полиция - Гоце Делчев, на горското и на Държавно ловно стопанство "Дикчан". "Отдавна имахме сигнали, че група от селото навлиза в южната ни съседка и ловува там. Оплакват ни се дори ловни сдружения в Гърция. Бяха поне на километър след граничната бразда. Извадиха късмет, че не ги спипаха гръцките гранични полицаи, веднага щяха да ги вкарат в затвора. Хванахме ги, като бягаха от гърците на наша територия, в местността Габъра над село Годешево. Не установихме да са убили дивеч", заяви директорът на ДЛС "Дикчан" Пламен Поюков. Оръжието на нарушителите е иззето, те са писали обяснения в полицията в Гоце Делчев, задържани са по закона за МВР до 24 часа. Гранични полицаи припомниха, че преди години при незаконен лов в южната ни съседка е имало прострелян наш авджия от негов колега.

Поюков уточни, че акцията е била планирана преди месеци. Той недоумява как нашите ловци може да са толкова безотговорни. "Те могат да бъдат убити от гръцките власти, да бъдат подведени под отговорност по техните закони дори и за тероризъм", каза още шефът на "Дикчан". Той бе категоричен, че съвместните акции продължават.
Сред арестуваните бе Антон Сандев, чийто брат Ангел Сандев е председател на дружинката в с. Туховища. "Всичко това е мръсна инсценировка. Постановка на Поюков, който не успя да стане общински кмет и сега се чуди как да ни оклевети и дискредитира. Уверявам, че не сме стъпвали в Гърция", каза Ангел Сандев, който има бизнес с автобусен транспорт и е общински съветник от ДПС. В събота малко след 10,00 часа преустановили лова и тръгнали да се прибират. Той обаче разбрал, че част от групата е задържана и отишъл да види за какво става въпрос. "Граничните полицаи ми казаха, че към мен нямат претенции и се прибрах у дома. После дойдоха и ме арестуваха за неизпълнение на полицейско разпореждане. Това е гавра с мен. Ще ги съдя за превишаване на правата и за неправомерно задържане, защото ме закараха в полицията като престъпник за сеир на селото, да пиша там обяснения", каза още шефът на ловната дружинка. Той твърди, че бракониери са изсекли гората, но никой не реагира, а тях ги гонят, че може да са минали няколко метра в Гърция. "Няма как да знаем точно къде е браздата, някога имаше мрежа, сега няма. А и не сме луди, гърците стрелят, не си поплюват, ще ни избият, ако сме на тяхна територия", твърди 50-годишният ловец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай