С велосипед на училище при -17 ° във Финландия

Снегът и студът не са препятствие

С велосипед на училище при -17 ° във Финландия | StandartNews.com

С велосипед на училище при -17 ° във Финландия

Ако сте колоездач, може би ще зазимите велосипеда си през всичките зимни месеци, ако дъждът, снегът и ледът ви пречат да го карате? Този финландски град обаче е живото доказателство, че зимното колоездене е напълно възможно независимо от климатичните условия, пише BoredPanda.

Пека Тахкола, инженер по благосъстоянието и социалните въпроси в градовете на компанията Navico Ltd. и координатор по колоездене в град Оулу снимал местен паркинг за велосипеди при -17градуса, за да покаже, че нищо не пречи на децата да карат велосипеди до училище и дори и в студа. 1000 от 1200 деца в това училище пътуват с велосипеди даже и през зимата. 100-150 идват пеша, на ски или с финландски шейни и коли. Този ден термометърът е показвал -17° С.

И въпреки че на някои родители може да изглежда странно, че децата не замръзват и не се разболяват сред снеговете на северната зима, във Финландия това е напълно нормално и дори полезно за здравето.

„Организирахме проучвателна екскурзия за ученици от Южна Финландия, за да видят как се стига до училище в нашия град през зимата“, казва Пека. „Посетихме няколко училища, а също така говорихме с местни учители и директори. Сигурен съм, че това училище е едно от най-добрите. Но то не е единственото. В Оулу има много школа, където повечето деца карат велосипеди и ходят на училище с тях през студените зимни дни."

Читателите на Twitter активно коментирали това, което видели в мрежата. Много от тях се оплаквали, че в техните градове няма такава велосипедна инфраструктура. Други питали дали тайната не е в зимните гуми или в специалната техника за каране на колело.

Отговорът бил, че повечето хора използват редовни гуми. Температурата в Оулу е под нулата, снегът пада от ноември до април, а сцеплението със снега е по-добро. Но основният трик се състоял в добрата поддръжка на велоалеите през цялата година и в топлото снего- и ветрозащитно зимно облекло.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай