Ровят във фейсбука на мераклиите за работа

Елиминират кандидати с агресивни снимки или расистки публикации

Ровят във фейсбука на мераклиите за работа | StandartNews.com

Фейсбук е винаги с нас. На шезлонга, на купон, в автобуса. Социалната мрежа вече е част от ежедневието ни. С това са наясно и шефовете на големи компании. Те често прибягват до услугите на социалната мрежа, за да проучат детайлно кандидата за място във фирмата.

Все повече се засилва тенденцията фейсбук профилът да бъде проверяван при кандидатстване за работа. За това признаха от фирмите посредници на пазара на труда. Най-често се гледат снимките, които са се поствали в мрежата, коментира Радостина Георгиева от Менпауър пред "Стандарт". Тя обясни, че тази практика е свързване с т.нар. американски начин на мислене. Според експертката фотоси от плажа, купони или екскурзии не би трябвало да са "минус" при кандидатстването за работа. По-скоро с лошо око се гледа на снимки, които по някакъв начин може да са свързани с насилие или агресия, каза Георгиева. Тя смята, че работодателят не отделя много време, за да проучва бъдещия си служител. Но такова не е необходимо, защото настройките на фейсбука са такива, че част от снимките се виждат. Разбира се, проучването зависи и от позицията, за която се кандидатства. Колкото е по-висока тя, толкова по детайлно е търсенето, казват специалистите. И съветват хората да са по-внимателни какви снимки си качват в профила.

Според Светозар Петров от Джобтайгър сериозните хора, които се занимават с човешки ресурси, не проверяват фейсбук профила на кандидата за работа. Аз като работодател не се интересувам от тези неща, каза той. Смята, че е лично право на всеки да слага свои снимки и да прави коментари в мрежата. Значение при кандидатстване биха могли да окажат политически или расистки публикации, е мнението на шефа на Джобтайгър. Той коментира тенденцията шефове да забраняват сърфирането в социалните мрежи на своите служители. Това не зависи от типа бизнес, а от ръководството, каза Петров. Според него има такива шефове, които забраняват влизането във фейсбук на своите служители. Със забрани не се постигат добри резултати, каза още Петров.

Фейсбук профилът на човека е като стая с кристално чисти прозорци. Всичко се вижда, може да се коментира. Това е мнението на психолога Петър Петров, изразено в дискусия по темата на БНТ. Все пак той смята, че е лична работа какво искаш да поставиш в мрежата и не би трябвало да има значение, ако кандидатстваш за работа.

Профилът в социалните мрежи не може да бъде лично пространство, смята Ален Попович, маркетинг експерт по социални мрежи. Той поясни, че хората не познават лично поне 20% от приятелите си в профила си, а и всяко лично съобщение може да бъде разпространено в публичното пространство. Категорично това пространство в социалните мрежи е обществено, отдавна не е лично, подчерта и пиар експертът Александър Богоявленски.

Онлайн дебати за обществен посредник

Кандидатите за обществен посредник в Русе ще могат да излагат позициите си в социалната мрежа. Тази възможност даде общинският съвет в дунавския град в своя правилник.

Изслушването е част от процедурата, която общественият съвет провежда за посочване на свой кандидат за омбудсман, коментираха съветници.

До момента във фейсбук групата "Обществен Съвет Русе" са предложени кандидатурите на доктора на историческите науки Володя Попов, адвокатите Наталия Вецова, Милена Ахмакова и Здравко Паскалиев, които вече са дали съгласието си да участват в процедурата. Получена е номинация и за екс областния управител Йордан Борисов, от когото се очаква писмено потвърждение, изискващо се в правилата, които общественият съвет е приел.

Учителка се снима по хавлия

Учителка по информатика в Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление в Дупница се снима само по хавлия и пусна снимките в профила си във фейсбук. 35-годишната дама позира на балкона в хотелската си стая, докато е била в отпуск. За радост на учениците й профилът на преподавателката в социалната мрежа е публичен и може да бъде разгледан от всеки, който има интерес и желание. Под снимките има множество коментари със суперлативи за красотата й. Дупнишката учителка е събрала близо 50 харесвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай